Petőfi-emlékév lehet a költő születése 200. évfordulóján

A 2022. és 2023. év Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánításáról szóló országgyűlési határozati javaslat vitájában az egyik előterjesztő, Simicskó István közölte, azt kezdeményezik, hogy Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulóján, 2022. szeptember 1-jétől 2023. augusztus 31-ig – a tanévhez igazodva – emlékévet tartsanak.

Simicskó IstvánSimicskó István, a KDNP frakcióvezetője felszólal a Petőfi-emlékévről tartott általános vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 17-én (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

A KDNP frakcióvezetője emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években a magyar identitás erősítését is segítő emlékévek voltak: 2017-ben Szent László-, 2018-ban Mátyás király-, 2019-ben II. Rákóczi Ferenc-, idén pedig Zrínyi Miklós-emlékév volt.

Simicskó István felidézte, hogy Petőfi Sándor rövid pályafutása alatt 850 költeményt alkotott; olyan poéta volt, aki egyszerű származása miatt a nép nyelvén tudta megfogalmazni hazaszeretetével és lelkesedésével 1848-as forradalmi gondolatait.

Hozzátette: Petőfi nemzeti kincsünk, óvják, védik emlékét, ezért javasolják az emlékév megtartását.

L. Simon László (Fidesz) felidézte, hogy a Gárdonyi Géza-, az Arany János- és a Vörösmarty Mihály-emlékévhez kapcsolódva milyen programok voltak, milyen épületek újultak meg. Szerinte egy irodalmi emlékév komplex lehet, mind az irodalmat, mind a társművészeteket képes megtermékenyíteni.

Beszélt arról is, hogy Petőfi Sándor nem csak költő volt, számos műfajban alkotott maradandót. Kiemelte Arany Jánossal való barátságát, amellyel a próza világában is jelentős nyomot hagyott.

Hangsúlyozta, Petőfi a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, megítélésében közmegegyezés van.

Hozzátette: Petőfi egyszerre vitte tovább a tradíciót és újította meg azt, és a kormány konzervatív kultúrpolitikájának is az az alapja, hogy az a hagyományban gyökerezik, de nem idegen tőle a változás.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára is méltatta Petőfi Sándor munkásságát, megkerülhetetlennek nevezve a költőt, akinek születése kétszázadik évfordulója 2023-ban lesz.

Szerinte az évfordulónak közösségteremtő ereje lehet, amely Petőfit a 21. században is meghatározó alapélménnyé teszi. Jelezte, az államtitkárság üdvözli az emlékév meghirdetését, és úgy hiszi, hogy az széles rétegeket megmozgató kulturális eseménnyé válik.

Vinnai Győző (Fidesz) Petőfit az egyik legnagyobb magyar költőnek, a magyarság sorsfordító költőjének nevezte, akinek fontosabb verseit mindenkinek ismernie kell, aki magyarul beszél. Petőfi hagyatéka a magyar identitástudathoz tartozik, a költő szabadság-, haza- és haladásszeretete vitathatatlan, egy polgári Magyarországban gondolkodott – mondta.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!