Összes vállalás: 156 kereszt
Bács-Kiskun megye: 1 kereszt
Baranya megye: 11 kereszt
Békés megye: 2 kereszt
Borsod-Abaúj-Zemplén megye: 46 kereszt
Csongrád-Csanád megye: 3 kereszt
Fejér megye: 5 kereszt
Győr-Moson-Sopron megye: 3 kereszt
Heves megye: 3 kereszt
Komárom-Esztergom megye: 5 kereszt
Nógrád megye: 9 kereszt
Pest megye: 4 kereszt
Somogy megye: 51 kereszt
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 5 kereszt
Tolna megye: 3 kereszt
Vas megye: 1 kereszt
Veszprém megye: 1 kereszt
Zala megye: 2 kereszt
Budapest: 1 kereszt

Kereszténydemokrata honfitársaink
eddig 156 kereszt megóvását vállalták.
Csatlakozzon Ön is, és fogadjon örökbe egy keresztet! 

Rétvári Bence: Az a cél, hogy mindenki biztonságban legyen Magyarországon

Átadták a mintegy 650 millió forintból épült légimentőbázist Szekszárdon kedden. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a KDNP alelnöke az eseményen azt mondta: az a cél, hogy mindenki biztonságban legyen Magyarországon, bárkinek bárhol van szüksége orvosi segítségre, 15 percen belül odaérjen hozzá a mentőautó vagy a mentőhelikopter.

Ezért fejlesztettük a magyar légimentést, ezért épült ez a bázis is, amely 1350 négyzetkilométerrel növeli az országnak a légimentők számára elérhető részét

 

– tette hozzá Rétvári Bence.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a KDNP alelnöke és Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a mintegy 650 millió forintból épült szekszárdi légimentőbázis avatásán 2022. december 20-án. MTI/Kiss Dániel

Az államtitkár felidézte, Magyarország korábban „nem állt a saját lábán” a légimentés terén, a mentőhelikoptereket külföldi cégtől bérelték.

A rendszer azonban néhány évvel ezelőtt átalakult: a rendőrség és az Országos Mentőszolgálat együttműködésében magyar tulajdonú mentőhelikopterekkel, magyar háttérsegítséggel és mentésirányítással hét bázisról kilenc, a mentőautónál nagyobb felszereltségű helikopterrel segítik a bajbajutottakat – mutatott rá.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy a mentés eredményessége érdekében duplájára növelték a mentőszolgálat költségvetését, és a visszajelzések azt mutatják, hogy „a mentőszolgálat az egészségügy nagyon jól működő része”.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója az új légimentőbázis építését a mostanáig Pécs-Pogányban működő bázis kiváltásával, északabbra helyezésével, az ellátási terület növekedésének igényével indokolta.

A légimentők 2021-ben mintegy 3200 esetben segítettek bajbajutottaknak, Pécs-Pogányról indulva idén 500 ember mentésében vettek részt – közölte.

A főigazgató szólt arról, hogy a tervek szerint néhány hónapon belül átadják a megújult légimentőbázist Miskolcon, amely kulturáltabb körülményeket biztosít az ott dolgozóknak.

Csató Gábor kitért rá, a hét magyarországi légibázis alapvetően lefedi az országot, ugyanakkor folyamatosan vizsgálják, szükséges-e a kapacitás növelése.

„Tervben van egy Pápa környéki légimentőbázis létesítése, ez új helikopter vásárlásával is jár” – fogalmazott.

A főigazgató a mentőhelikopterek állapotáról azt mondta, hogy azokat az állam két évvel ezelőtt vásárolta Norvégiából, jelenleg a biztonságos mentés minden feltétének megfelelnek.