Rétvári Bence: Az Eurostat igazolja a rezsicsökkentést

A polgári kormányzás kezdete óta felére csökkent azon magyar háztartások aránya, melyek havi jövedelmük több mint negyven százalékát költik lakhatási költségekre – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Rétvári Bence, a KDNP politikusa. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára felhívta a figyelmet, hogy amíg hazánkban jelenleg a háztartások 4,9 százalékának jelent aránytalanul nagy terhet a rezsi- és részletfizetés, addig ez az EU-ban a háztartások 7,8 százalékának jelent gondot.

Magyarországon az egyik legalacsonyabbak a lakhatási költségek az egész Európai Unióban. Habár a háborús infláció az élet minden területén drágulást okoz, hazánkban ez alól egyelőre kivételt jelentenek a rezsi- és részletfizetési kötelezettségek.

Az EU-ban a lakhatási költségek már a háborús áremelkedések előtt is magasak voltak, Magyarországot azonban védi a rezsicsökkentés

 

– mondta el a témában a Magyar Nemzetnek Rétvári Bence. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára állítását az Eurostat számaival támasztotta alá, mint mondta, az uniós statisztikai főigazgatóság azt vizsgálta, hogy a háztartások mekkora részében költik a havi jövedelmük több mint negyven százalékát lakhatásra az emberek. – Magyarországon ez az arány 2010 óta 11,3 százalékról 4,9 százalékra csökkent –hívta fel a figyelmet a kormánypárti politikus.

Ugyanakkor az EU-ban ez az arány jóval magasabb, 7,8 százalék 

 

– mutatott rá Rétvári Bence. Mint mondta, a magyar javulás kiemelkedő: bő egy évtized alatt kevesebb, mint a felére csökkent a lakhatási költségre jövedelmük nagy részét költők aránya (lakbér, rezsi, részletfizetés). Hozzátette: Ezzel Magyarország eredménye a negyedik legjobb az EU-ban. – A békés időszakban erősödött a magyar helyzet, így a válságos időszak sajnálatos beköszöntével jóval állóképesebbek vagyunk – vélekedett az államtitkár.

Rétvári Bence szerint a rezsicsökkentésnek, a devizahitelek kivezetésének és a saját otthonhoz jutást segítő csoknak köszönhetően a magyar lakhatási költségek jelentősen kedvezőbbek az uniós átlagnál.

Most, amikor a háborús áremelkedések a lakhatási költségeket is soha nem látott mértékben emelik Európa szerte, különösen fontos, hogy Magyarország az elmúlt években stabilizálta a magyarok lakhatási helyzetét

 

– jelentette ki Rétvári Bence.

Az államtitkár megjegyezte azt is, hogy a rezsicsökkentés eredményeit az Eurostat is visszaigazolta.

Rétvári Bence korábban a Magyar Nemzetnek nyilatkozva hívta fel a figyelmet arra is, hogy az otthonteremtési programoknak köszönhetően a túlzsúfolt lakásokban élő magyarok aránya is a felére csökkent 2010 óta. – Az Eurostat lakáskörülményekre vonatkozó adatai szerint 2010-ben a magyarok 47,2 százaléka élt túlzsúfolt lakásban, de ez mostanra 19 százalékra csökkent – részletezte az adatokat az államtitkár.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!