Rétvári Bence: Brüsszel a tanárbéremelés forrásai helyett csak revizorokat küldött

Mind a mai napig egyetlen euró sem érkezett Brüsszelből a tanárok és óvónők béremelésére, miközben a tanárok már megkapták a januári, februári, márciusi és áprilisi megemelt bérüket is, de ez eddig csak és kizárólag hazai költségvetési forrásból történt – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a KDNP alelnöke szerdán az MTI-vel.

RétváriRétvári Bence azt írta: hiába adott garanciát január elején az Európai Bizottság a béremelési források folyósítására, lassan itt a nyári szünet, de eddig még semmilyen utalás nem történt.

Brüsszel már azokat a pénzeket is ellenőrzi, amelyeket oda sem adott – jegyezte meg, hozzátéve, ugyan Brüsszelből forrás még nem érkezett, de revizorok igen.

Az EU ellenőrei azt vizsgálják hónapok óta, utalásról utalásra, miként valósult meg a béremelés. Egy olyan forrás felhasználását vizsgálják, amelyet Brüsszelből még át se utaltak - írta. Nem a források biztosítására fordítják az energiát – folytatta -, hanem a pedagógusok tételes ellenőrzésére.

Tömegesen kérnek be kinevezési okiratokat, munkaszerződéseket. Miután ezeket megkapták, nagyon sok tanár diplomáját is bekérték. Sőt, a KRÉTA-üzeneteket is ellenőrzik, hogy a tanárok megfelelő arculati elemekkel kaptak-e értesítést arról, hogy a béremelés részben EU-s forrásból valósul meg”

– tudatta az államtitkár.

„Miközben a valóságban egy euró se érkezett meg” – hangsúlyozta. Talán nem minden ok nélkül van olyan érzése az embernek – fűzte hozzá –, mintha Brüsszel folyamatosan azt keresné, hogyan tud hibát találni, és arra hivatkozva akadályozni a tanárok és óvónők béremelését.

Kiemelte: míg az uniós bürokraták csak vizsgálódnak, a kormány cselekszik.

Emlékeztetett:

2022-ben és 2023-ban 10-10 százalékkal, idén átlagosan 32,2 százalékkal nőtt a tanárok és az óvónők bére, jövőre pedig a tervek szerint 21 százalékkal emelkedik. Így összesen 93,5 százalékos az emelés, azaz négy év alatt csaknem a duplájára nő a tanárok fizetése. Az állami fenntartású iskolákban a tanárok átlagbére 652 ezer forintra, az igazgatói illetmény pedig átlagosan 1 millió forintra emelkedett.”

Kitért arra is, hogy „a baloldal Brüsszelben is támadta a tanárok béremelését, valamint pert indítottak, hogy megakadályozzák a források felhasználását”.

Végül szégyennek nevezte, hogy a magyar baloldal képviselői az Európai Parlamentben nem a magyar tanárokért, hanem ellenük dolgoznak. „Sőt, még büszkék is rá, hogy kárt okoznak Magyarországnak. Brüsszelben változásra van szükség!” – hangsúlyozta közleményében Rétvári Bence.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!