Rétvári Bence: Egyedülállóan sokoldalú a magyar családtámogatási rendszer

Világszerte ritka az olyan változatos családtámogatási rendszer, mint ami hazánkban van – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Budapesten, a nagyszülőknek járó gyermekgondozási díj (nagyszülői gyed) bevezetéséről tartott sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence (KDNP), az Emmi parlamenti államtitkára

A politikus kijelentette, hogy idén január 1-től a nagyszülők is jogosultak a gyed-re. Korábban nem volt ilyen lehetőség a családok számára – tette hozzá az államtitkár, és kifejtette, azok a nagyszülők vehetik igénybe a támogatást, akik még dolgoznak, de szívesen vennék át a gyermeknevelés feladatait a szülőktől.

A nagyszülői gyed folyósításának feltétele, hogy az igénylő a gyermekkel otthon maradjon. Saját otthonába a nagyszülő az unokáját napközben átviheti, de amúgy a szülők háztartásában kell éljen a gyermek. Nem igényelheti a nagyszülői gyedet, aki olyan kereső tevékenységet végez, amit az otthonán kívül folytat. További feltétel, hogy a gyermek mindkét szülője kereső tevékenységet folytasson, és írásban nyilatkozzanak arról, hogy a nagyszülőre bízzák a gyermek felügyeletét. A támogatás igénybevételéhez, az is szükséges, hogy a nagyszülő az igénylést megelőző két évben 365 napnyi biztosítotti jogviszonnyal rendelkezzen – sorolta a részleteket az államtitkár.

Rétvári Bence arról is beszélt, hogy a családtámogatási rendszerben a rugalmasság a legfontosabb, és a munka és gyermekvállalás összeegyeztetését segítheti az új konstrukció. A nagyszülői gyed révén nem esnek el sem a család-támogatásoktól, sem a szülők fizetésétől a családok.

Nemcsak gazdasági jelentősége, hanem család összetartó ereje is van az új konstrukciónak, ami a generációk közötti kapcsolatot, kötődést is erősítheti – tette hozzá az államtitkár, és azt is megemlítette, a nagyszülői gyed nem igényelhető bölcsődébe járó gyermekek után,illetve, ha a szülő más gyermekgondozási ellátásban is részesül.

A kormány a 2020-as költségvetésben 1,3 milliárd forintot különített el a nagyszülői gyed finanszírozására,

amelynek maximális összege 225 288 forint, de több unoka után is lehet igényelni a támogatást, amelyért a nagyszülőnek a saját foglalkoztatójánál kell folyamodnia – ismertette a részleteket Rétvári Bence. A nyugdíjszámításnál a nagyszülői gyed időszakát figyelembe veszik, és az biztosítotti jogviszonynak számít – fejtette ki végül az államtitkár hozzátéve, hogy bízik benne, az új támogatási forma bevezetése is hozzájárul ahhoz, hogy egyre inkább családbarát ország legyen Magyarország.