Rétvári Bence: Egyedülállóan sokoldalú a magyar családtámogatási rendszer

Világszerte ritka az olyan változatos családtámogatási rendszer, mint ami hazánkban van – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Budapesten, a nagyszülőknek járó gyermekgondozási díj (nagyszülői gyed) bevezetéséről tartott sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence (KDNP), az Emmi parlamenti államtitkára

A politikus kijelentette, hogy idén január 1-től a nagyszülők is jogosultak a gyed-re. Korábban nem volt ilyen lehetőség a családok számára – tette hozzá az államtitkár, és kifejtette, azok a nagyszülők vehetik igénybe a támogatást, akik még dolgoznak, de szívesen vennék át a gyermeknevelés feladatait a szülőktől.

A nagyszülői gyed folyósításának feltétele, hogy az igénylő a gyermekkel otthon maradjon. Saját otthonába a nagyszülő az unokáját napközben átviheti, de amúgy a szülők háztartásában kell éljen a gyermek. Nem igényelheti a nagyszülői gyedet, aki olyan kereső tevékenységet végez, amit az otthonán kívül folytat. További feltétel, hogy a gyermek mindkét szülője kereső tevékenységet folytasson, és írásban nyilatkozzanak arról, hogy a nagyszülőre bízzák a gyermek felügyeletét. A támogatás igénybevételéhez, az is szükséges, hogy a nagyszülő az igénylést megelőző két évben 365 napnyi biztosítotti jogviszonnyal rendelkezzen – sorolta a részleteket az államtitkár.

Rétvári Bence arról is beszélt, hogy a családtámogatási rendszerben a rugalmasság a legfontosabb, és a munka és gyermekvállalás összeegyeztetését segítheti az új konstrukció. A nagyszülői gyed révén nem esnek el sem a család-támogatásoktól, sem a szülők fizetésétől a családok.

Nemcsak gazdasági jelentősége, hanem család összetartó ereje is van az új konstrukciónak, ami a generációk közötti kapcsolatot, kötődést is erősítheti – tette hozzá az államtitkár, és azt is megemlítette, a nagyszülői gyed nem igényelhető bölcsődébe járó gyermekek után,illetve, ha a szülő más gyermekgondozási ellátásban is részesül.

A kormány a 2020-as költségvetésben 1,3 milliárd forintot különített el a nagyszülői gyed finanszírozására,

amelynek maximális összege 225 288 forint, de több unoka után is lehet igényelni a támogatást, amelyért a nagyszülőnek a saját foglalkoztatójánál kell folyamodnia – ismertette a részleteket Rétvári Bence. A nyugdíjszámításnál a nagyszülői gyed időszakát figyelembe veszik, és az biztosítotti jogviszonynak számít – fejtette ki végül az államtitkár hozzátéve, hogy bízik benne, az új támogatási forma bevezetése is hozzájárul ahhoz, hogy egyre inkább családbarát ország legyen Magyarország.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!