Rétvári Bence: Egyre több pár kér segítséget a gyermekvállaláshoz

Egyre többen igényelnek segítséget a gyermekvállaláshoz, Magyarországon minden hetedik párt érintheti a probléma, hogy akár éveken keresztül nem sikerül a spontán fogantatás – hívta fel a figyelmet Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára, a KDNP politikusa az Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a Katolikus Szeretetszolgálat természetes gyermekáldást segítő együttműködését bemutató sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

A politikus kiemelte: a magyar családok szeretnének több gyermeket vállalni, a kormány pedig minden segítséget megad ehhez. Nincs még egy olyan kormány Európában, amelyik annyit fordít a családtámogatásra, mint Magyarország – jelentette ki, hozzátéve: csak erős családokból lehet erős Magyarország.

Rétvári Bence hangsúlyozta,

ha a gyermekvállalási kedv a 2011-es szinten stagnált volna, akkor ma 136 ezerrel lennénk kevesebben, ennyivel kevesebb gyermek született volna meg az elmúlt bő egy évtizedben.

 

Elmondta azt is, hogy a meddőségi problémákat sok esetben helytelen életmód, lelki nehézség vagy stressz okozza, a pároknak ezért érdemes megfontolniuk a természetes módszereket, melyek megfelelő szaksegítség mellett mesterséges beavatkozások nélkül is elősegíthetik a gyermekáldást.

A család az ember életében semmivel nem pótolható. Ezért fontos segíteni mindenkinek, aki családot szeretne

 

– mondta az államtitkár, aki felsorolta a kormány családtámogatási rendszerének legfontosabb elemeit. Mint mondta, a babaváró támogatás, az adókedvezmények, a kedvezményes hitelkonstrukciók, az otthonteremtési program, a diákhitel elengedése, a bölcsődeépítési program, a gyes időtartamának meghosszabbítása, valamint a gyed és munkabér együttes folyósítása mind azt szolgálja, hogy a vágyott gyermekek megszülethessenek.

A gyermekvállalás sokszínű támogatása a kormány egyik specialitása

 

– szögezte le Rétvári Bence.

Kitért arra is, hogy olyan esetekben, amikor biológiai úton semmiképpen „nem jön össze” a várt gyermekáldás, a kormány az örökbefogadás minél gyorsabb lehetőségét igyekszik felkínálni a pároknak.

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke közölte: az egyház nem ért egyet a mesterséges beavatkozásokkal, a természetes családtervezést ugyanakkor ajánlja.

Elmondása szerint Magyarországon is egyre inkább sikerül meghonosítani azt a programrendszert, amelynek révén nemcsak orvosi módszerekkel, mesterséges megtermékenyítés útján, hanem természetes módon juthatnak gyermekhez a párok.

Hisszük, hogy ha látni fogják a rászoruló párok, hogy más út is van, mint a lombikbébi program, akkor talán ezt fogják választani

 

– húzta alá, megjegyezve, hogy az utóbbi időkben fiatalok sokasága keresi a természetes lehetőségeket, vallási indíttatástól függetlenül is.

Gloviczki Zoltán, az AVKF rektora a természetes gyermekáldást segítő együttműködés részleteiről elmondta: mentálhigiénés, lelki segítséget nyújtanak a gyermekre vágyó pároknak a mesterséges megtermékenyítés alternatívájaként. Hozzátette: a főiskolán speciális képzési anyagot dolgoztak ki és szakirányú továbbképzést indítottak meddőséggel küzdő párok támogatására, továbbá párterápiás központot nyitottak a fővárosban, ahol egyéni tanácsadást kínálnak.

A rektor fontosnak nevezte, hogy a meddőségre soha ne a nő problémájaként, hanem mindig a pár kialakult helyzeteként tekintsenek.

Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója arról beszélt, hogy míg a főiskola főként a mentális segítségben jár élen, a szeretetszolgálat elsősorban az egészségtudatosságra, az „orvosi vonalra” helyezi a hangsúlyt. Úgy fogalmazott, a meddőség tünet, amelynek kiváltó okain az életmódváltás segíthet.

A reproduktív orvoslásnak nagyon nagy hagyománya van, és most – talán a mi közreműködésünkkel - egyre többen tudnak róla. Nem csak laikusok, szakemberek is

 

– magyarázta a főigazgató, megjegyezve: a szeretetszolgálat 70 orvossal lépett kapcsolatba és már 100 cikluskövetés oktató tud az általuk kínált új lehetőségről.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!