Rétvári Bence: A járványhelyzet felértékelte a megbízható, stabil munkahelyeket

„Ha valóban fontosabb lenne önöknek az oktatás, mint a személyes politikai túlélés, akkor nem fogtak volna össze azokkal, akik bevezették a tandíjat, akik több mint 381 településen vonták meg a diákoktól a helyben tanulás lehetőségét, tizenötezer tanárt bocsátottak el, egy havi teljes bért is elvettek a pedagógusoktól, százmilliárdokat vontak el az oktatásból" – szögezte le Rétvári Bence, a humán tárca parlamenti államtitkára a jobbikos Ander Balázs írásbeli kérdésére adott válaszában – írja a Magyar Hírlap.

Rétvári Bence (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára

„Ha önökön múlt volna, idén se érettségi, se tanítás nem lett volna" – tette hozzá Rétvári. Közölte: a pedagógusok összlétszámán nem változtatott a járványhelyzet, sőt, fel is értékelte a megbízható, stabil munkahelyeket. Az államtitkár ezután felidézte a pedagógus-utánpótlás érdekében történt intézkedéseket – a 2013 és 2017 közötti ötvenszázalékos béremelést, valamint a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjprogramot.

Rétvári emlékeztetett arra is, hogy idén júliustól tíz százalékkal emelkedett a pedagógusok bére, és nőtt az intézményvezetők és helyetteseik vezetői pótléka. Így például egy ezer fő feletti iskolát irányító, mesterpedagógus besorolású igazgató illetménye csaknem 860 ezer forint, de egy négyszáz fős iskola pedagógus II. besorolású vezetőjének bére is megközelíti a hétszázezer forintot.

A pótlékok megduplázása hatezer intézményvezetőt érint, feleekkora mértékben pedig kilencezer helyettest, tagintézmény-vezetőt. Több mint tizenegyezer tanító, tanár, óvodapedagógus, gyógypedagógus veheti kézhez idén a diplomáját – folytatta az államtitkár.

Kitért arra is, hogy a kormány vizsgálja a pedagóguspálya vonzóbbá tételének lehetőségeit. Az oktatási kiadások jövőre megközelítik a 2230 milliárd forintot, ami csaknem 784 milliárd forintos növekedést jelent 2010-hez és nyolcvanmilliárdos pluszt 2020-hoz képest.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!