Rétvári Bence: Karácsony politikai döntést hozott kulturális területen

Miközben a kultúráért és a színházak függetlenségéért aggódik Karácsony Gergely, személyesen akadályozta meg Bán Teodóra újabb kinevezését a Szabad Tér Színház élére. A színházvezető szerint személyes és politikai döntés született ügyében, a Fidesz a baloldal bosszújaként értékeli az eljárást. Rétvári Bence parlamenti államtitkár emlékeztetett, Tarlós István főpolgármesterként azokat az embereket is kinevezte a színházak élére, akikkel nem feltétlenül állt egy világnézeti platformon.

Rétvári Bence (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára

Veszélyben van a színházak függetlensége – erről beszélt az MSZP frakcióvezetője az Országgyűlésben. Tóth Bertalan szerint a kormánnyal kritikus színházakat el akarja nyomni a kormány azzal a törvényjavaslattal, amely szerint a kormány is beleszólhat az intézményvezetők kinevezésében, amennyiben állami támogatást fogadnak el a működéshez.

„Egy olyan ember, aki egyébként Demszky Gábor idején is a Szabadtér Színház vezetője volt, Tarlós István idején is a Szabadtér Színház vezetője volt, de nem feltétlenül csápolt ott Karácsony Gergely minden rendezvényén, abban a pillanatban eltávolították" – mondta az EMMI parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence államtitkár válaszában hangsúlyozta, éppen az ellenzék hallgattatja el azokat, akik nem értenek velük egyet, így tettek Bán Teodórával is.

„Amikor Tarlós István volt Budapest főpolgármestere, akkor ő kinevezte a színházak élére azokat az embereket is, akikkel nem feltétlenül áll egy világnézeti platformon, így Máté Gábort, Eszenyi Enikőt, Mácsai Pált. Önök viszont, amint hatalomra kerültek, két hónap sem telt el, és bosszúra éhesen, arrogánsan Bán Teodórát máris eltávolították a Szabadtéri Színpadnak az éléről"– fogalmazott Rétvári Bence.

„Visszaüzenjük azt, hogy megvédjük a színházainkat, megvédjük a művészeinket, megvédjük a szabadságunkat"– hangoztatta a főpolgármester.

Karácsony Gergely a Katona József Színházzal együtt hétfőn demonstrációt is szervezett a törvényjavaslat ellen. A városvezető a színházak függetlenségéért aggódott, csakhogy politikusként éppen ő érvénytelenítette Bán Teodóra kinevezését.

Bán Teodóra szerint ezek az okok vezettek ahhoz, hogy pályázatát lesöpörték az asztalról. A Szabadtéri Színház vezetője szerint egyértelműen nem szakmai indokok szerint hoztak döntést. Azt mondta, az eljárás azokat a tendenciákat igazolja, hogy az új városvezetés személycseréket szeretne és saját embereiket állítaná vezető pozíciókba. A színházvezető hozzátette, ha Karácsony Gergely szerint a politika nem avatkozhat bele a kulturális életbe, akkor ezek alapján a városvezetésnek sem lenne szabad.

„El a kezekkel a politikának a színházaktól. Hát Karácsony Gergely megnyilvánult ugye a Madách téri tüntetésen, akkor ő nem politikus ez esetben? Tehát nem a szakma jelent meg, hanem igenis két politikai tábor harcol egymással, amely közé odaállít a szakma, illetve a szakma kirobbantotta ennek a harcnak, vagy öldöklésnek, vagy árokásásnak a lehetőségét. Én azt hiszem, hogy jó lenne, hogyha értelmeznék, miről van szó, mert hiszen ez visszájára is fordulhat. Tehát, hogy el a kezekkel a politikának, akkor az önkormányzatok is engedjék el"– mondta a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezetője, Bán Teodóra.

Bán Teodóra megjegyezte, a minisztérium elegáns gesztust kínált azzal, hogy a törvényjavaslat szerint az önkormányzatok is dönthetnek abban, hogy ők szeretnék kinevezni a színházigazgatókat, vagy közösen döntenek a minisztériummal és a szakmai szervezetekkel, vagy pedig átadja ennek lehetősségét kormányzati hatáskörbe.

A teljes adást IDE KATTINTVA tekinthetik meg.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!