Rétvári Bence: A kormány négymilliárd forinttal támogat egyházi fejlesztéseket Vácott

A kabinet négymilliárd forint támogatást biztosít váci egyházi turisztikai és közösségi fejlesztésekre – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján, Vácott.

Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője kifejtette: a kormány a Dunakanyart kiemelt turisztikai fejlesztési térségnek nyilvánította, aminek köszönhetően sok beruházásra nyílt lehetőség, strandok újultak meg, kikötők nyíltak, kisvasútvonalakat újítottak fel.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, KDNP-s országgyűlési képviselő sajtótájékoztatót tart a váci Nagyboldogasszony-székesegyház előtt 2021. augusztus 4-én (Fotók: MTI / Máthé Zoltán)

A térség három kiemelt települése Vác, Zebegény és Nagymaros, ahol komoly fejlesztéseket támogat a kormány – mondta.

A váci műemlékeknek is meg kell újulniuk, és mivel a város püspöki székhely, a műemlékek jó része az egyházhoz kötődik. Az ilyen műemlékek felújítására a kormány négymilliárd forint támogatást biztosít, ebből renoválják a város egyik legismertebb épületét, a székesegyházat is – közölte.

Vác

Az államtitkár szerint fontos, hogy az egyházi és kulturális élet rendezvényeit, valamint a nagy egyházi eseményeket minél jobb körülmények között tarthassák meg, és a liturgiának méltó helyszíne legyen.

Amikor sok ország gazdasági nehézségekkel néz szembe a koronavírusjárvány miatt, a magyar kormánynak különösen fontosak a fejlesztések, a gazdasági élet újraindítása. Vácott jó helyre érkezett a kormányzati támogatás, mert gyorsan elindult a forrás felhasználása, a felújítás – mondta.

VácMarton Zsolt megyéspüspök, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese, KDNP-s országgyűlési képviselő és Velledits Lajos vezető restaurátor (balról jobbra) a felújítás alatt álló váci Nagyboldogasszony-székesegyházban 2021. augusztus 4-én (Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

Marton Zsolt váci püspök emlékeztetett: jövőre lesz 250 éves a székesegyház, amely Vác városának szimbóluma is. Az épület nemcsak a katolikusoknak fontos, hanem a nemzeti kultúrának is kincse – tette hozzá.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!