Rétvári Bence: Kultúra nélkül nincs nemzet

Az a nemzet, amelynek nincs önálló kultúrája, eltűnik, nem létezik – jelentette ki a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára, a KDNP alelnöke a magyar kultúra napja alkalmából tartott városi ünnepségen hétfőn a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Mátészalkán.

RétváriRétvári Bence a Kölcsey parkban tartott ünnepségen arról beszélt, a magyaroknak mindig együtt kell kérni a Himnusz segítségével, hogy „Isten, áldd meg a magyart!”, mert „amíg ezt megtesszük, addig lesz magyar nemzet és lesz Magyarország”.

Az államtitkár kifejtette, a magyarok történelmük során világszínvonalút alkottak a kultúra területén, köszönhetően annak a sok művésznek és alkotónak, akik munkásságukkal maradandót hoztak létre itthon és a világban.

Büszkék lehetünk kultúránkra, hiszen a világ legjobbjai között mindig ott voltak és vannak a magyar zeneszerzők, költők, írók, képzőművészek és színészek, nevükkel a külföldi tankönyvekben is rendszeresen lehet találkozni, annak ellenére, hogy a más népek által nehéznek tartott nyelvünkben elrejtjük és kódoljuk gondolatainkat”

– emelte ki Rétvári Bence.

Emlékeztetett arra, a honfoglalás idején a Kárpát-medencébe mindössze félmillió magyar érkezett, akik az addig itt élő egy-két millió embert „magukba olvasztották”, asszimilálták, ezt pedig a kultúra, a saját kultúrájuk erejével tudták megtenni.

A történelem során olyan népek is érkeztek ide, amelyek átvették a közben megsokszorozódó magyarok kultúráját, nyelvét és szokásait, azaz önmaguk tettek erőfeszítést azért, hogy magyarok lehessenek – hangoztatta Rétvéri Bence. Mint mondta, a magyar nemzet egy kultúrnemzet, hiszen kultúrája 1100 éve él, ezt tette a nemzetet azzá, amivé vált.

Hozzátette,

kevés olyan nemzet van a világon, ahol a kultúra és a nemzet ennyire összefonódik, illetve a nemzeti identitást ennyire a kultúra határozza meg.”

Az államtitkár hangsúlyozta, voltak és jelenleg is vannak a világban olyan "importált" irányzatok, amelyek lebecsülték, vagy ideig-óráig el akarták törölni a nemzeti kultúrát, de szavai szerint ezektől azonban nem kell félni akkor, ha ezeknek a magyarok a jövőben is összefogva ellenállnak.

Amelyik nemzet ezt elfogadja, az önmagát adja fel, megszűnik, márpedig szerintünk úgy sokszínű a világ, ha sok nemzet van benne”

– fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, a magyarok így, azaz az erős nemzetek sokszínűségével szeretik Európát is.

Az eseményen köszöntőt mondott Hanusi Péter, Mátészalka Fidesz-KDNP-s polgármestere. Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, Mátészalkán és térségében sokszínű és erős a kulturális élet, a szatmári városban tevékenykedő művészek és társulatok a magyar kultúra nagyon sok irányzatát és arcát próbálják megmutatni az itt élőknek.

Az ünnepséget követően a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit Kölcsey Ferenc költő szobránál, az ünnepi program színielőadással folytatódott művelődési házban.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!