Rétvári Bence: Nemet kell mondani a drogliberalizációra

Az EMMI parlamenti államtitkára, a KDNP országgyűlési képviselője a közösségi média oldalára feltöltött bejegyzése szerint nemet kell mondani a drogliberalizációra.

Rétvári Bence a múlt héten Hodászon, egy pszichiátriai betegeket gondozó intézetben tett látogatást. Ott olyan gondozottakkal találkozott, akik azért töltik életük hátralevő részét egy ilyen otthonban, mert pár évnyi drogfüggőség az egész életükre szóló súlyos pszichiátriai betegséget okozott náluk. Kezelést kapnak, de azzal csak stabilizálni lehet az állapotukat, javítani már sajnos nem.


Éppen ezért számomra felfoghatatlan, hogy a baloldal miért áll ki újra és újra a drogliberalizáció mellett.
 

– írta bejegyzésében az államtitkár.

A posztban Rétvári megemlíti, hogy ha a baloldalon múlna, „már holnaptól szabad utat engednének a kábítószereknek”. Ennek alátámasztására megemlítette, hogy Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje a napokban egy fiataloknak tartott kampányrendezvényen hirdette meg, hogy elkezdené a kábítószerek dekriminalizálását. Korábban is volt példa arra, egyes ellenzéki politikusok engedményeket tennének a jelenleg szigorú jogszabélyokhoz képest. A Momentum ifjúsági szervezetének az elnöke korábban sürgette a kannabisz-fogyasztás dekriminalizálását, valamint az LMP-s Vágó Gábor szintén a drogliberalizáció útját ajánlotta Magyarország számára. 

Mindent a drogok visszaszorítása érdekében

Rétvári Bence bejegyzésében rögzítette: a kormány mindent megtesz a kábítószerek visszaszorítása érdekében. Ezért elfogadták Európa egyik legszigorúbb Büntető törvénykönyvét. Az új – a baloldal által nem támogatott – jogszabály lehetővé tette a dizájnerdrogok elleni határozott fellépést is. A hatékonyabb szabályozás eredménye a számokban is megmutatkozik: 2016-ban még csak 219 főt, 2019-ben viszont már 914 főt ítéltek el jogerősen új pszichoaktív anyagokkal való visszaélés miatt.

Az elmúlt években a kormány6 milliárd forintot fordított a gyermek- és ifjúságpszichiátria, addiktológia és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális feltételeinek fejlesztésére. 2018 szeptemberétől pedig minden fiatal számára elérhetővé vált az iskolai szociális segítés.

A határozott fellépés javára írható, hogy a kutatások szerint 2015. óta csökkent az új pszichoaktív szerek fogyasztásának mértéke az iskolások körében. De az olyan klasszikus drogok, mint a kannabisz tekintetében is kedvező változás történt. A 16 évesek körében a marihuánát kipróbálók aránya 2011-ben még közel 20 százalék volt, 2019-ben viszont már csak alig több mint 12,5. Ugyanebben a korosztályban tíz év alatt nagyjából megfeleződött az amfetaminnal, metamfetaminnal és crack-kel kísérletezők száma.

Mielőtt egy politikus a kábítószerek liberalizálásáról beszél, nézzen az intézetekben kezelt volt drogfüggők fátyolos tekintetébe, és utána kétszer gondolja meg, hogy mit mond!

 

– zárta bejegyzését az államtitkár.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!