Rétvári Bence: A pályakezdő pedagógusok jövedelme 78%-al nőtt 2010 óta

Az Országgyűlésben a  pedagógusbérek emeléséről kérdezte az emberi erőforrások miniszterét Arató Gergely (DK), azt kifogásolva, hogy a bejelentett, öt százalék körüli infláció mellett szerinte nem érdemi javulás a szeptembertől érkező, tíz százalékos pótlék. A jobbikos Ander Balázs arra várt választ, mikor kötik a pedagógusok bérének számítási alapját a minimálbérhez. Hohn Krisztina (LMP) arról beszélt, hogy szerinte nem elég a 10 százalékos pedagógus-béremelés.

Rétvári Bence (KDNP, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára

Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára azt felelte: míg 2010-ben 122 ezer forint volt, addig most 231 ezer 660 forint az átlagos pedagógusbér, ami 78 százalékos emelkedést jelent, miközben ez idő alatt a GDP a negyedével nőtt.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára válaszában rámutatott: 2010 óta 25 százalékkal nőtt a nemzeti össztermék, ehhez képest a pedagógusok korábban átlagosan 50 százalékos béremelést kaptak, most pedig újabb 10 százalékot. Egy pályakezdő pedagógus jövedelme 78 százalékkal nőtt az elmúlt tíz évben és emelkedett az állami ösztöndíjasok száma is - folytatta.

Rétvári Bence elmondta: 2010 után, amikor először lehetőség nyílt béremelésre, akkor a kormány elsőként a pedagógus életpálya-modellt dolgozta ki, amely több évre elosztva, összesen 50 százalékos béremelést jelentett. Ezzel szemben - folytatta - 2010 előtt, az LMP mai szövetségesei 15 ezer pedagógust tettek utcára, a maradóktól pedig elvettek egy havi bérnek megfelelő összeget, és 300 helyen megvonták a diákoktól a helyben tanulás lehetőségét.
    
Az államtitkár a pedagógusok életpályamodelljét méltatta és beszámolt az iskolaigazgatók fizetésemeléséről is, felhívva a figyelmet arra, hogy az LMP ezt nem támogatta az Országgyűlésben. Jelezte: a kormány ma 660 milliárddal költ többet az oktatásra, mint 2010-ben, és ebből több mint 335 milliárd forint béremelésre fordítható.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!