Rétvári Bence: A szociális szférában a baloldali kormányok alatt megszorítások voltak

Az alapjövedelem bevezetése, a szociális dolgozók béremelése, a gazdasági válság kezelése és a Európai Bizottság jogállamisági jelentése miatt bírálták az ellenzéki képviselők a kormányoldalt napirend előtt az Országgyűlés hétfői ülésén.

Rétvári Bence (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára

Ungár Péter (LMP) üdvözölte, hogy a kormány beterjesztette az Országgyűlés elé az orvosok béremeléséről szóló javaslatot, ugyanakkor úgy vélte: a szociális szektor dolgozói továbbra is láthatatlanok a kabinet számára. A szociális dolgozók kimaradtak az 500 ezer forintos bérkiegészítésből és a mostani béremelésből is - indokolt.
    
Úgy értékelt: társadalmi katasztrófával fenyeget a szociális dolgozók helyzete, amely ha nem változik, akkor a következő években 40-50 százalékos is lehet a  munkaerőhiány.
    
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára arra hívta fel a figyelmet: a szociális szférában a baloldali kormányok alatt megszorítások voltak, egyhavi bért elvettek a szociális dolgozóktól, a normatívát csökkentették. Ezzel szemben - folytatta - a mostani jobboldali kormány időszaka alatt több mint duplájára nőtt a szociális dolgozók átlagos fizetése, nőtt a normatíva, valamint az ellátottak és a dolgozók száma is.    

***************************************************

Összefogásra van szükség az előttünk álló időszakban
    
Kocsis Máté (Fidesz) közölte, nehéz időszakon van túl és nehéz időszak előtt áll az ország, legalább olyan összefogásra van szükség, mint tavasszal. Hozzátette: a koronavírus-járvány első hullámában Magyarország jól védekezett, pedig a magyar baloldal minden egyes ponton támadta a védekezést. Példaként említette a rendkívüli jogrend elutasítását, a kamu- és álhírek terjesztését.
    
Azt firtatta, miért gondolja azt a baloldal, minél rosszabb az országnak, annál jobb lesz nekik politikailag. Azt kérte a baloldali ellenzéktől, állítsák le az álhírgyárakat, a rémhírterjesztést és fogadják el a nemzeti konzultációban kialakított álláspontot.
    
Üdvözölte a kormány és a Magyar Orvosi Kamara megállapodását az orvosok béremeléséről, amelynek eredményeként átlagban megduplázódik az orvosok bére. Ez a béremelés, a járvány tavaszi tapasztalatainak felhasználása, a gazdaság- és munkahelyvédelmi intézkedések újra lehetőséget adnak a sikeres védekezésre - közölte, azt kérve az ellenzéktől: ha segíteni nem tudnak, ne is hátráltassák a kormányt.
    
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára is azon a véleményen volt, minél szélesebb az összefogás, annál sikeresebb lehet a járvány elleni védekezés. Míg a szocialista kormányok válságkezelése a megszorítás volt, most forrásbővítés történik, a védekezés költségeinek nincs felső plafonja - tette hozzá.
    
Az orvosbéremelésről született megállapodás eredményeként megszűnhet a hálapénz - mutatott rá. Ismertette: jövőre egy kezdő orvos 481 ezer forintot, majd 619 ezer forintot, 2023-tól pedig 687 ezer forintot kereshet. Egy negyven éve pályán lévő orvos 2023-tól 2,3 millió forintot kereshet - mondta.

***************************************************

MSZP: Többet kell tesztelni
    
Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) hangsúlyozta: többet kell tesztelni, hogy valós képet kapjanak a koronavírus-fertőzöttekről. Kifejtette: bár korábban nőtt a napi elvégzett tesztek aránya, a napokban drasztikusan csökkent ez a szám az elmúlt hetekhez képest. Súlyos időszak előtt állunk, ezért fontos, hogy úgy kell tesztelni, ahogy azt a WHO előírja - vélte.
    
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte: az utóbbi napokban sok országban sorra dőlnek meg a negatív rekordok, Magyarországon és több európai országban is itt a koronavírus-járvány második hulláma.
    
Azt mondta: ingyenes a tesztelés annak, aki tüneteket mutat vagy kontaktkutatásba került, és a növekvő számok miatt a kapacitásokat is folyamatosan növelik. Nem igaz, hogy Magyarországon kisebb lenne a tesztelések aránya - tette hozzá.
    
A képviselő hangoztatta: elengedhetetlen a tesztelés, mert ki kell szűrni a betegeket.
    
Rétvári Bence felvetette: az ellenzék nem szavazta meg a koronavírus-törvényt, amely valóban segítette a védekezést.

*******************************************

Az LMP a gyermekorvosi vizsgálatokról
    
Hohn Krisztina (LMP) arról beszélt, hogy gyermekeknél évente öt-hat megfázás, vírusos megbetegedés is előfordulhat. A mostani szabályozás alapján csak orvosi igazolással mehetnek vissza az iskolába, ugyanakkor az orvosi praxisok már most rendkívül leterheltek, akár napi 100-150 megkeresést is kaphatnak. Félő, hogy várnia kell a gyermeknek, ha valóban orvosi ellátásra szorul - mutatott rá, és azt sürgette, hogy adják vissza a szülői felelősséget az egyértelműen nem koronavírusos esetekben. Gondolkodnak az eljárás megváltoztatásán? - kérdezte.
    
Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára azt mondta: rendkívüli helyzet van a koronavírus-járvány miatt, ezért próbálják csökkenteni a találkozások számát és lehetőségét. A pontos diagnózis mellett azt szeretnék, csökkenjen annak lehetősége, hogy a betegséget átadják egymásnak az emberek. A szülők többsége igényli, hogy az orvos ismerje adott esetben a gyermekek tüneteit, és a gyermekek érdeke is az, ha valamilyen betegség tünetei jelentkeznek, akkor legalább konzultáljanak a szülők az orvossal - hangsúlyozta.
    
Olyan protokollt használ Magyarország, amit a világ legtöbb országában alkalmaznak - tette hozzá a képviselő tesztelési eljárásra vonatkozó további felvetésére.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!