Schanda Tamás: 55 milliárdos EFOP-os fejlesztések Baranyában

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) forrásaiból több mint 55 milliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések a 2014 és 2020 közötti európai uniós finanszírozási ciklusban Baranya megyében – mondta Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős kereszténydemokrata államtitkára szerdán Kozármislenyben.

Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős kereszténydemokrata államtitkára (Fotó: Kubinyi Róbert/ kormany.hu)

Schanda Tamás a Péccsel szomszédos 7000 lakosú városban tartott sajtótájékoztatón az összegre utalva hangsúlyozta: az országban Baranyában a legmagasabb az egy főre jutó EFOP-os támogatás.

A program rendelkezésre álló forrásait 2017. március végéig meghirdették, a pályázatok 93 százalékáról már döntés született, a többiről a következő időszakban határoznak – mondta az államtitkár, egyúttal ismertette az oktatási, egészségügyi, szociális intézményeket is támogató program eddigi megyei eredményeit.

Ezek részéleteiről közölte: a program forrásaiból 39 baranyai köznevelési intézmény, továbbá három egyházi fenntartású iskola, valamint 18 - hátrányos helyzetű diákok felzárkóztatását végző – tanoda fejlesztését támogatják.

Húsz megyei intézmény pályázott sikerrel az iskolák étkezési körülményeit javító programra – jegyezte meg. Schanda Tamás egyúttal kiemelt fontosságúnak nevezte a családok, a közösségek és a nők munkaerőpiaci részvételének pályázatokon keresztüli támogatását, valamint szólt a kulturális intézményrendszer megyei fejlesztéséről is, kitérve ezek részleteire.

A sajtóesemény helyszínével kapcsolat bejelentette, hogy a Janikovszky Éva Általános Iskola 655 millió forintot nyert el infrastrukturális fejlesztésekre, az intézmény bővítésére.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a térség – újraválasztásáért induló – fideszes országgyűlési képviselője jelezte, hogy az EFOP 55 milliárdos megyei forrásaiból 21 milliárd forint jutott a Baranya 2-es választókerület 18 településének fejlesztéseire.

A politikus ismertetése szerint 2018 és 2020 között összességében 100 milliárd forintos fejlesztési pénzösszeg érkezik a Pécset is magába foglaló választókerületbe a többi között a Modern városok program és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból.

Összehasonlításképpen Hoppál Péter felidézte, hogy a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program fejlesztési forrása 33 milliárd forint volt. A képviselő szólt arról is, hogy a kozármislenyi általános iskola csak az EFOP forrásaiból 1,5 milliárd forintot realizált 11 nyertes pályázat keretében.

Varga Éva iskolaigazgató a jövőbeli intézményfejlesztésről a többi között elmondta: a növekvő tanulói létszám miatt szükségessé vált az épület új szárnnyal történő bővítése.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!