Schanda Tamás: Az építőipari vállalkozások online felületen jelezhetik a hiánytermékeket

Az építőipari vállalkozások az epito.emi.hu oldalon adhatják meg, hogy milyen termékek hiánya nehezíti, hátráltatja a beruházásaikat, az adatbázisban összegyűlt információk alapján a szaktárca felderíti a lehetséges helyettesítő termékeket, valamint, hogy azokat honnan lehet beszerezni - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Schanda Tamás elmondta, az online felületet az ITM az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. bevonásával nyitotta meg, amelyre a vállalkozások önkéntesen regisztrálhatnak. Az oldal csütörtökön délben indult el, így az építőipari cégek már jelezhetik igényeiket.

Ez az intézkedés egy újabb eleme annak a sorozatnak, amelyet a kormány az építőipari alapanyagoknál az elmúlt időszakban tapasztalható drasztikus áremelkedés miatt hozott meg – tette hozzá az államtitkár. Kérdésre válaszolva elmondta, ez segítség a vállalkozások számára, mert a kormány abban érdekelt, hogy a magyar építőipari cégek sikeresek legyenek, a beruházásokat pedig költséghatékonyan, a vállalt árakkal, a vállalt határidőre tudják biztosítani.

Schanda TamásSchanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese, a KDNP alelnöke

Kiemelte: a kormány többféle intézkedéssel védi a magyar emberek érdekeit, hogy az otthonteremtési támogatások valóban a családokat szolgálják, és ne a forgalmazókat gyarapítsák. Példaként említette, hogy bejelentési, regisztrációs kötelezettséget vezetnek be az építőipari termékek kivitelére. Bizonyos anyagokat - acél és vas termékeket, szigetelőanyagot, homokot, követ, kavicsot és sódert – csak a bejelentés tudomásul vétele után lehet kivinni az országból - mondta az államtitkár. Egyúttal megjegyezte, hogy a kiviteli engedélyeztetést uniós kötelezettségek miatt csak októbertől lehet bevezetni, a bejelentési kötelezettséget azonban a kormány azonnal alkalmazhatja.

Mindezek mellett a fogyasztóvédelem ettől a héttől az ország minden részében helyszíni ellenőrzéseket folytat a kereskedőknél, a káros gyakorlatok visszaszorítására érdekében. Schanda Tamás arról is beszámolt, hogy lezárult a kérelmek elbírálása a technológiai korszerűsítést, hatékonyságnövelést támogató ÉPÍTŐ-5 programban. Az év elején indított, tízmilliárd forintos keretösszegű kiírás nyertesei számára csütörtökön kezdik meg a támogatói döntések kiküldését.

Az ÉMI által kiírt ötödik építéságazati támogatási programra magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások nyújthattak be támogatási kérelmet, legtöbben a kisvállalkozások közül éltek a lehetőséggel. A korábbi fordulókhoz képest pedig érdemben nőtt a digitális és szoftverfejlesztések aránya.

Az ÉPÍTŐ-5 program segítségével 171 vállalkozásnál valósulhatnak meg hatékonyságot javító beruházások, technológiai korszerűsítések összesen 10,4 milliárd forint támogatással – ismertette az államtitkár.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!