Schanda Tamás: Magyarország felkészült a fűtési szezonra

A hazai földgáztározók teljesen fel vannak töltve – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Schanda Tamás (KDNP), az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart (Budapest, 2019.10.09. ITM fotó)

Az államtitkár hangsúlyozta: azért, hogy az ellátás ne kerülhessen veszélybe, a kormány mintegy 20 százalékkal, 1,45 milliárd köbméterre emelte a biztonsági készlet szükséges mértékét idén tavasszal. Az ezen felül fennmaradó mintegy 4,87 milliárd köbméter a kereskedelmi készlet.

Az államtitkár felidézte, hogy a kormány számos intézkedést hozott az elmúlt években, amelyek eredményeképpen az embereknek kevesebbet kell fizetniük a közüzemi ellátásért. Schanda Tamás ezek között említette a rezsicsökkentést, a nyugdíjasoknak juttatott rezsiutalványt és az Otthon melege programot.

Jelezte, hogy utoljára a 2000-es éves elején volt példa a gáztározók 85 százalék körüli töltöttségére, ezt most jelentősen meghaladja a készlet.

Az államtitkár kitért arra, hogy az Orbán-kormány 2013-tól csökkenti a rezsit, míg a Gyurcsány-Bajnai kormányok két-háromszorosára emelték a gáz és a villany árát.

Kaderják PéterKaderják Péter, az ITM energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkárának (b) és Schanda Tamás (KDNP), az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkárának sajtótájékoztatója (Budapest, 2019.10.09. ITM fotó)

Hozzátette, hogy a magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményének köszönhetően rezsiutalványt kaphattak a nyugdíjasok.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Otthon melege program keretében most is van nyitott kiírás, a távhővel ellátott társasházak pályázhatnak mintegy 2 milliárd forintos keretre.

A szeptember 24-én indult programra eddig csaknem 110 pályázatot nyújtottak be, több mint egymilliárd forint értékben – ismertette Schanda Tamás, jelezve, hogy a keret fele még rendelkezésre áll, így érdemes jelentkezni, mert a támogatott korszerűsítéssel jelentősen csökkenthetők a rezsiköltségek.

Kaderják Péter, az ITM energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára kiemelte, hogy az energiaellátás biztonságának garantálása és az energiafüggetlenség erősítése a magyar energiapolitika kiemelt célja.

Hozzátette, ebben az évben a földgázellátás biztonsága volt a középpontban.

Emlékeztetett, hogy az év végén lejár az orosz-ukrán gáztranzit-szerződés, és a helyzet feszült Oroszország és Ukrajna között.

Minden lehetőségre készülni kell, ezért is fontos a gáztárolók teljes töltöttségi szintje – fogalmazott.

A tavalyi év azonos időszakához képest 1,58 milliárd köbméterrel, 33,4 százalékkal több földgáz van a tárolókban – tette hozzá az államtitkár.

A teljes tárolói mennyiség 126 napra lenne elegendő az egész ország, és 263 napra a lakossági fogyasztók ellátására – hívta fel a figyelmet.

Kaderják Péter a hazai energiapolitika főbb céljai között említette az ország importkitettségének csökkentését és a hazai termelés, illetve a megújuló energiaforrások felhasználásának növelését.

A gázellátás biztonságát tovább javítja, hogy elkészült a román-magyar gázhálózati összeköttetés bővítése, emellett folyamatban van a szlovák-magyar összekötő vezeték bővítése is – mondta.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!