Schanda Tamás: Politikai testület politikai döntése az uniós büdzsétervezet

Egy vállaltan politikai testület – az Európai Bizottság – vállaltan politikai döntése az uniós költségvetési tervezet – mondta Schanda Tamás európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. Jelezte, nem újdonság, ami most történik, hazánkat újfent a fejlesztési pénzek megvonásával zsarolják. Szerinte egyértelmű az összefüggés, mindez azért van, mert Magyarország nem enged Brüsszel bevándorláspárti politikájának.

Schanda TamásSchanda Tamás (KDNP), európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár

Az Európai Bizottság elképesztő méretű csökkentésre tett javaslatot az Európai Unió 2021-2027-es időszakára tervezett költségvetésben. Abban az esetben, ha a tervezetet a jelenlegi formájában fogadnák el, negyvenhat százalékkal csökkenne a Magyarországnak jutó támogatás kohéziós alap tekintetében, a teljes kohéziós politikát nézve pedig huszonnégy százalék lenne a mérséklés – fejtette ki Schanda Tamás.

Az európai uniós fejlesztésekért felelős kereszténydemokrata államtitkár szerint nagyon kevés ország számolhat ekkora mértékű csökkentessél, amely egyértelmű bizonyíték arra, hogy mindez politikai döntés, egy vállaltan politikai testület, az Európai Bizottság részéről. A büdzsétervezettel bizonyos országoknak láthatóan kedvezni, másoknak hátrányt okozni szeretnének – tette hozzá. Schanda szerint a kohéziós pénzek csökkentése összefüggésben áll a magyar kormány bevándorlás-ellenes politikájával. Jelezte, nem első alkalommal fenyegetik meg Magyarországot az Európai Bizottság környékéről a fejlesztési források megvonásával.