Az ingatlanok közműcsatlakozásának elősegítése az otthonteremtést teszi könnyebbé

Az ingatlanok közműcsatlakozásának elősegítéséről szóló törvénymódosításról vitáztak az országgyűlési képviselők kedden.

Schanda Tamás (KDNP), az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a változtatás az otthonteremtést teszi könnyebbé, csak a díjmentesen csatlakozókat érinti.
    
Leszögezte: jelenleg Magyarországon a legolcsóbb a földgáz az unióban a lakossági fogyasztók számára. 2010 óta jelentősen csökkent azok aránya, akik nem tudják időben befizetni a számláikat, szerinte ez is a rezsipolitika sikerét mutatja.
    
Keresztes László Lóránt felvetéseire úgy reagált: valóban biztonságosnak kell lennie a közműszolgáltatásoknak, ma nincs is olyan ágazat, ahol az állam ne állna helyt, ha a szolgáltató nem képes megfelelő ellátást nyújtani.
    
A víziközmű stratégiai dokumentuma elkészült az érintett társadalmi szervezetek és az önkormányzatok bevonásával, és hamarosan a kormány is megtárgyalja azt. Elmondta: egyetértenek abban, hogy a víziközműadón változtatni kell, és bízik abban, hogy hamarosan igazságosabbá tehető.
    
A vízvezeték-hálózat valóban elavult - erősítette meg. Reményét fejezte ki, hogy az unió nem lesz gátja annak, hogy onnan érkező forrásokat is fordíthasson az állam erre a területre.

*********************************

Államtitkári expozé

Schanda Tamás, az ITM parlamenti államtitkára expozéjában kiemelte: a családok otthonteremtése érdekében az ingatlanok közművekre való csatlakozását a kormány több intézkedéssel igyekezett segíteni az elmúlt években.
    
A mostani javaslattal az ingatlanok közműcsatlakozásának további könnyítése érdekében - elsősorban a lakossági építkezéseknél - a bürokratikus akadályokat kívánják csökkenteni, mérsékelni szeretnék a csatlakozást szolgáló terveknél az adminisztrációt - ismertette a parlamenti államtitkár.
    
Ennek értelmében a szolgáltató „hallgatását" a jövőben beleegyezésnek kell tekinteni. Ezentúl nem a fogyasztónak kell a tervek megfelelőségével kapcsolatban a hatósághoz fordulni, hanem a szolgáltatónak, ha a csatlakozás bemutatott módjával nem ért egyet. Ha az ügyfél a csatlakozási tervek elfogadásától számított 4 hónapon belül kivitelezi a csatlakozást, azt bejelenti, de a szolgáltató az üzembe helyezést visszautasítja, akkor a hatóságtól kérhető a kötelezés mellett, hogy a szolgáltató térítse meg az ügyfél csatlakozással összefüggő költségeit.     
    
A javaslat a villamosenergiáról, a földgázellátásról, és vízi közműszolgáltatásról szóló törvények érdemi módosítását tartalmazza - közölte.
    
Schanda Tamás összegzése szerint a változtatások nemzetgazdasági érdekeket is szolgálnak, könnyebbé válnak a beruházások csatlakozási folyamatai, és a szolgáltatóknak is kedveznek, elősegítik a mihamarabbi fogyasztóvá válást.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!