Semjén Zsolt: 120 milliós állami támogatás a Beloianniszba tervezett kulturális és sportközpont fejlesztésére

A magyar állam 120 millió forinttal támogatja a Beloianniszba tervezett kulturális és sportközpont fejlesztését – jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

A kereszténydemokrata politikus különösen örömtelinek nevezte, hogy a fejlesztés a Mihail Sztaikosz (1946-2011) görög ortodox metropolitáról elnevezett közösségi parkban valósul meg a Fejér megyei, görög nemzetiségi községben.

Semjén ZsoltSemjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke (középen) sajtótájékoztatót tart az Országházban 2020. december 8-án. A magyar állam 120 millió forinttal támogatja a Beloianniszba tervezett kulturális és sportközpont fejlesztését. A fejlesztés a Mihail Sztaikosz görög ortodox metropolitáról elnevezett közösségi parkban valósul meg a Fejér megyei, görög nemzetiségi községben. Hátul Papalexisz Kosztasz, Beloiannisz polgármestere, Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos, a Fidesz országgyűlési képviselője (balról jobbra). (Fotó: MTI / Illyés Tibor)

Semjén Zsolt emlékeztetett, hogy Mihail Sztaikosz metropolita állította helyre Magyarországon a konstantinápolyi egyetemes patriarchátus működését. Ami – folytatta – azért fontos, mert „a honfoglalás utáni Kárpát-medence első missziós püspöke, Hierotheosz Konstantinápolyból jött hozzánk, és az ő magvetésére és alapvetésére építette Szent István a nyugati keresztény missziót”. Semjén Zsolt felidézte, hogy a második világháború után, a kommunizmus idején elüldözött konstantinápolyi patriarchátus Mihail Sztaikosz „áldott munkája” révén tért vissza Magyarországra. A metropolitának abban is múlhatatlan szerepe volt, hogy Beloianniszban felépült a görög-ortodox templom – tette hozzá.

Semjén Zsolt

A miniszterelnök-helyettes a fejlesztésről kifejtette: a magyar állam 120 millió forinttal támogatja a tornaterem funkcióját is betöltő, rossz állapotú művelődési ház felújítását és egy minden igényt kielégítő tornaterem építését.

Papalexisz Kosztasz, Beloiannisz polgármestere az eseményen mérföldkőnek nevezte a fejlesztést, majd arról beszélt, hogy jelenleg

Magyarországon a nemzetiségeknek „nagyon könnyű” érvényesülni azokkal a feltételekkel, amelyeket a mostani kormány biztosít.

Mihail Sztaikosz munkássága nyomán a görögségnek Beloianniszban több száz év múlva is megtalálható formái lesznek – fogalmazott. A fejlesztésre utalva hangsúlyozta: a magyarországi görögség hosszabb távon való fennmaradását fogja segíteni. Papalexisz Kosztasz az MTI-vel közölte: a tornatermi funkciókat is ellátó művelődési házat a fejlesztés keretében teljes kulturális célú épületté alakítják, az ingatlan új szárnyában épül fel a tornaterem összesen 270 négyzetméteren a tervek szerint 2021 végére.