Semjén Zsolt: 2010 óta nagyságrendileg javult a hazai reáljövedelem

A napirend utáni felszólalásokkal zárult a parlament hétfői ülése, minek során a képviselők többek között a magyar életszínvonal, a szabadság, az egészségügy és lakhatás kérdéskörét helyezték fókuszba.

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) szerint évek óta nem jelennek meg Magyarországon hivatalos szegénységi és létminimum-adatok - azt kifogásolta a miniszterelnökhöz intézett kérdésében, hogy Budapesten kívül az ország minden területén az uniós átlag alatti életszínvonalon élnek az emberek.

Semjén ZsoltSemjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke azonnali kérdésekre és napirend utáni felszólalásokra válaszol a parlament ülésén 2018.09.24-én (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott, Kelet-Közép-Európa a Nyugathoz képest a szocializmusnak köszönhető, hozzátéve, hogy 2010 óta „nagyságrendileg javult" a hazai reáljövedelem és a fogyasztás is nőtt, míg a Központi Statisztikai
Hivatal függetlenségét hangsúlyozva arról beszélt, hogy a kormány nem szólhat bele a KSH működésébe. Míg a képviselő a nyugat felé mozdulás mellett annak fontosságát emelte ki, hogy a munkanélküliség helyett a magyarok külföldre vándorlásáról essen több szó, Semjén Zsolt arra helyezte a hangsúlyt, hogy az Európai Unió GDP-növekedésének továbbra is ez a térség a motorja, és még mindig Csehországból és Magyarországról mennek a legkevesebben külföldre dolgozni.

Jakab Péter (Jobbik) a magyarok szabadságát hiányolta. „Önök nem megerősítik az államot, hanem kifosztják, új báróknak képzelik magukat, miközben minden magyarnak szolgasorsot szánnak" - fogalmazott. „Fel kell szabadítani az országot" - mondta a jobbikos politikus, azt kérdezve: „hajlandóak önök visszaadni a magyarok szabadságát"?
    
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úgy reagált: a Jobbik elárulta az országot. Ha pedig bűncselekményről van tudomása, tegyen feljelentést, egyebekben ne hazudozzon - mondta Jakab Péternek.

Az MSZP-s Korózs Lajos azt kérdezte, mikor jön rá a kormány, hogy az egészségügy-politikája nem képes a szakmában tartani az orvosokat és az ápolókat. Az ágazatról szóló hírek közül felidézte, hogy az ajkai kórházban felmondtak a sürgősségi osztály orvosai, a szakorvoshiány országos, és több száz háziorvos és házi fogorvos hiányzik a rendszerből.
    
Semjén Zsolt válaszában azt közölte: a kormány erőfeszítéseinek homlokterében áll az egészségügy, amelynek problémái azonban nem 2010 óta keletkeztek. A miniszterelnök-helyettes egyetért azzal, hogy sok a tennivaló, de hangsúlyozta, sokat is tettek: idesorolta vidéki kórházak felújítását, a Budapestre tervezett új kórházat, valamint a háziorvosi rendszer forrásainak emelését.

Csárdi Antal (LMP) szerint Magyarországon lakhatási válság van, a legkiszolgáltatottabb szereplők pedig a devizahitel-károsultak, akik az árfolyamkockázatnak lettek a vesztesei. Az európai bíróságnak az ügyfelek tájékoztatásáról hozott közelmúltbeli előremutató döntése azonban megnyitja a teret a kormány előtt, hogy végre megoldást nyújtson erre problémára - mondta, választ várva a várható a kormányzati intézkedésekre vonatkozó kérdésére.
    
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt felelte: a kormány világossá tette, hogy a becsapott emberek mellett áll a bankokkal szemben. A kabinet sokat tett a devizahitelesek megsegítéséért: az elfogadott jogszabályok alapján betiltották a kockázatos, jelzálogalapú devizahiteleket, másfélmillió devizahiteles családnak nyújtottak segítségét, „elmentünk a falig", mégpedig ellenzéki támogatás nélkül.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!