Semjén Zsolt Belgrádba látogatott

Magyarország miniszterelnök-helyettese az idén hivatalba lépett Porfirije pátriárkánál, a Szerb Ortodox Egyház vezetőjenél, Belgrád metropolitájanál járt tisztelgő látogatáson a szerb fővárosban, majd kitüntetéseket adott át.

Semjén Zsolt és Porfirije pátriárkaSemjén Zsolt miniszterelnök-helyettes találkozója Belgrádban Porfirije szerb pátriárkával, a Szerb Pravoszláv Egyház vezetőjével, bal oldalon Alexov Lyubomir, a Magyar Országgyűlés szerb nemzetiségi szószólója – helyszín: Szerb Pravoszláv Egyház Patriarchátusa, Belgrád (fotó: Magyarország Nagykövetsége, Belgrád)

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a mai napon Belgrádba látogatott, ahol megbeszéléseket folytatott Porfirije pátriárkával.

A találkozót követően Semjén Zsolt a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntette ki Irinej Bulović újvidéki és bácskai pravoszláv püspököt. Laudációjában dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete méltatta a püspököt a szerbiai magyarság helyzetének javításáért, a két nép történelmi megbékélési folyamatának támogatásáért, valamint a különböző vallási felekezetek közötti párbeszéd kialakításában vállalt szerepe miatt.

A kitüntetést Áder János, Magyarország köztársasági elnöke adományozta a szerb püspök részére. Az esemény jól mutatja, hogy a két nép megbékélési folyamata mindkét fél számára csak előnyökkel járt, a kapcsolatok mostanra kiemelkedően magas szintre jutottak. Magyarország és Szerbia feldolgozta a múltját, és most együtt építi a jövőjét.