Semjén Zsolt: Ha Szent II. János Pál pápa nem élt volna, akkor még mindig a Magyar Népköztársaság alattvalói lennénk

A nemzetek, nemzetiségek jogai emberi jogok a közösség szintjén - elevenítette fel Szent II. János Pál pápa egyik gondolatát a miniszterelnök-helyettes szombaton Piliscsabán, a pápa szobrának avatóünnepségén.

Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke, miniszterelnök-helyettes beszédet mond Szent II. János Pál pápa szobrának avatásán, Piliscsabán (2019.05.11. KDNP fotó: Váli Miklós)

Semjén Zsolt a piliscsabai Kenderesi út és a Fényesliget sétány kereszteződésénél álló szobornál tartott ünnepségén arról beszélt, hogy ha Szent II. János Pál pápa nem élt volna, akkor most nem lehetne megtartani a szoboravatót, mivel még mindig a Magyar Népköztársaság alattvalói lennénk.

Semjén Zsolt
    
Szent II. János Pál pápa szobrának avatása, Piliscsabán (2019.05.11. KDNP fotó: Váli Miklós)

Hozzátette, hogy a kommunizmus szörnyétől való megszabadulás három embernek köszönhető: Szent II. János Pál pápának, Ronald Reagan egykori amerikai elnöknek és Mihail Gorbacsov volt szovjet államfőnek, akik felismerték, hogy nem vihetik bele az emberiséget egy atomháborúba.

Semjén ZsoltSzent II. János Pál pápa szobrának avatása, Piliscsabán (2019.05.11. KDNP fotó: Váli Miklós)

Kifejtette: a pápa mint lengyel származású ember pontosan tudta, hogy nemcsak egyének vagyunk, hanem egy nemzet tagjai is, amelytől a nyelvünket, a gondolkodásunkat és a kultúránkat kaptuk, és ezért a nemzeti lét érték az örökkévalóság szempontjából is. Minden nemzet megismételhetetlen és egyszeri érték - fűzte hozzá a miniszterelnök-helyettes.

Semjén ZsoltSzent II. János Pál pápa szobrának avatása, Piliscsabán (2019.05.11. KDNP fotó: Váli Miklós)

Semjén Zsolt szerint a nemzeteknek joga van a létezéshez, joga van az önvédelemhez és joga van a saját identitásának a megőrzéséhez.

A miniszterelnök-helyettes kitért arra, hogy a magyaroknak külön megerősítést adott, hogy a pápa 104 apostoli útján kétszer is ellátogatott Magyarországra, az ország keleti végétől a nyugatiig. Hozzátette, hogy magyarként nagy öröm volt hallani, amikor az Urbi et Orbi áldásnál magyarul is köszöntött a pápa, vagy amikor több magyart is boldoggá avattak, így például Apor Vilmos püspököt és Batthyány-Strattmann László orvost.

Semjén Zsolt kifejtette, hogy a katolikus egyház régebbi, mint bármelyik európai nemzet, és a protestantizmus is régebbi az európai nemzetek többségénél. Ebből is látható, hogy a kereszténység nem megfojtotta a nemzeti létet, hanem megnemesítésével lehetővé tette kibontakozását. Hozzátette, a magyaroknak érdemes elgondolkodniuk azon, hogy ha nem élt volna Szent István király, talán eltűntek volna, mint sok más keleti nép.

A miniszterelnök-helyettes beszélt arról is, hogy Szent II. János Pál pápa mint Szent Péter valós utóda, sok évnyi marxizmus után megerősíttette a világot abban, hogy az emberiség fennmaradásának záloga az, hogy ne térjen le a Krisztusi útról se jobbra, se balra.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!