Hálaadó szentmise a 75 éves KDNP-ért

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) ugyanazt vallja 75 éve, viszont a megfogalmazás korról korra változik, éppen ezért a párt tagjainak feladata, hogy hűségesek legyenek az örök értékekhez és rugalmasak a megfogalmazás tekintetében - mondta Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke vasárnap Kalocsán.

Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke felolvas a párt megalakulásának 75. évfordulója alkalmából tartott hálaadó szentmisén a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban 2019. december 22-én. Mögötte Latorcai János válaszmányi elnök. (KDNP fotó: Váli Miklós)

Semjén Zsolt a Kereszténydemokrata Néppárt megalakulásának 75. évfordulója alkalmából tartott hálaadó szentmisét megelőzően az MTI-nek kiemelte: a KDNP egy olyan sajátos párt, amely azért jött létre, hogy az evangéliumot képviselje a politikai életben.    

Latorcai JánosLatorcai János (KDNP), az Országgyűlés alelnöke beszédet mond a párt megalakulásának 75. évfordulója alkalmából tartott hálaadó szentmisén a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban 2019. december 22-én. Mögötte Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke. (KDNP fotó: Váli Miklós)

Hangsúlyozta: elveik lényege egyrészt az örök értékek megvalósítása a mindennapokban, másrészt az adott kor kihívásaira olyan válaszokat adni, amelyek megfelelnek a kornak, de mégis az örök értékekben gyökereznek - tette hozzá a párt elnöke.    

Bábel BalázsBábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) megalakulásának 75. évfordulója alkalmából tartott hálaadó szentmisén a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban 2019. december 22-én. (KDNP fotó: Váli Miklós)

A kereszténydemokrata politikus örök értéknek nevezte a perszonalitást, a személyiség tiszteletének elvét, a szolidaritást, a közösség gondolatát, illetve a szubszidiaritás elvét, a kölcsönös kisegítés elvét, amelyen az egész európai civilizáció nyugszik.
    
Semjén Zsolt szerint, ennek értelmében, amit egy kisebb közösség megtehet, azt egy nagyobb nem veheti el. A család feladatát például nem veheti el az állam, de ha a kisebb közösség valamilyen oknál fogva nem tudja ellátni a saját feladatát, akkor a nagyobbnak ki kell segítenie - fogalmazott. Mint mondta: ezen nyugszik az egész önkormányzatiság gondolata, amely Arisztotelésztől ered, de Szent Tamásnál kristályosodott ki, és a keresztény társadalmi tanítás egyik fundamentuma - tette hozzá.

Harrach Péter
    
Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője könyörgést olvas fel a párt megalakulásának 75. évfordulója alkalmából tartott hálaadó szentmisén a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban 2019. december 22-én. (KDNP fotó: Váli Miklós)

A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: a Kereszténydemokrata Néppárt politikája és a programja mindig kiszámítható, hiszen az egyház társadalmi tanításából következik.
    
Emlékeztetett: a Kereszténydemokrata Néppárt az egyetlen történelmi párt, az egyetlen világnézeti értelemben vett kereszténydemokrata párt a magyar politikai palettán.

A kereszténydemokrata pártelnök felidézte: a KDNP-t 1944-ben alapították a német, náci megszállással szemben, kifejezetten a nyilasokkal szemben. Tagjai később a kommunista megszállással szemben, 1956-ban újra részt vettek az ellenállásban Bibó István támogatására, majd Antall József kormányában lettek rendszerváltoztató kormánypárt, és jelenleg Orbán Viktor kormányában építik az országot.

Semjén Zsolt
    
Vejkey Imre (KDNP) frakcióvezető-helyettes könyörgést olvas fel a párt megalakulásának 75. évfordulója alkalmából tartott hálaadó szentmisén a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban 2019. december 22-én. (KDNP fotó: Váli Miklós)

Semjén Zsolt a Fidesz-KDNP szövetségét nemcsak a magyar történelem, hanem az Európai Unió történetének is a legsikeresebb politikai konstrukciójának nevezte, mert mint mondta, soha nem volt precedens arra, hogy egy évtizeden keresztül egy pártszövetség abszolút többség felett legyen, és ilyen óriási eredményeket érjen el.

Mák Kornél
    
Mák Kornél, a KDNP Bács-Kiskun megyei elnöke könyörgést olvas fel a párt megalakulásának 75. évfordulója alkalmából tartott hálaadó szentmisén a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban 2019. december 22-én. (KDNP fotó: Váli Miklós)

A kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban tartott hálaadó szentmisén Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek prédikációjában felidézte Barankovics István egyik parlamenti felszólalását, amellyel megvédte az egyházi iskolákat.

Gaal Gergely, a KDNP kommunikációs igazgatójaGaal Gergely, a KDNP kommunikációs igazgatója könyörgést olvas fel a párt megalakulásának 75. évfordulója alkalmából tartott hálaadó szentmisén a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban 2019. december 22-én. (KDNP fotó: Váli Miklós)

Az iskolák államosításáról című beszédében a Demokrata Néppárt egykori elnöke XIII. Leó pápa egyik megállapítását idézte, amely szerint „az atyai hatalom olyan természetű, amelyet az állam sem el nem nyomhat, sem fel nem szívhat, mivel közös eredete van az emberiség életével".

Semjén ZsoltA Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) megalakulásának 75. évfordulója alkalmából tartott hálaadó szentmise résztvevői a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban 2019. december 22-én. (KDNP fotó: Váli Miklós)

Bábel Balázs szerint az atyaság isteni eredetű, amelyben megkülönböztethető a biológiai atyaság és a lelki atyaság formája, de kiterjesztve a fogalmat, egy közösség atyjává válni a honatyaság. Az érsek szerint, a nemzetet, az embereket képviselő honatyai feladatokra méltóvá kell lenni, mert ez sokkal több, mint a szavazatok által elnyert parlamenti tagság. Óriási feladatnak nevezte, amihez fel kell nőni.

Semjén Zsolt
    
Csoportkép a párt megalakulásának 75. évfordulója alkalmából tartott hálaadó szentmise után a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban 2019. december 22-én. (KDNP fotó: Váli Miklós)

Hangsúlyozta a Kereszténydemokrata Néppárt férfi és női tagjainak egyaránt nagyon nagy feladata van: példát kell mutatniuk, mert a mai világban kevés a jó példa. A példaadás viszont maradandó, ezért is fontos Szent József emlékezete.  

Semjén Zsolt
    
A kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyház 2019. december 22-én. (KDNP fotó: Váli Miklós)

Bábel Balázs kiemelte: Szent József tisztelete ugyanis megerősíti azt a közösséget, amely Krisztusra épül, amelynek Krisztus a központja, és amelynek befejezése a Krisztussal való végső találkozás.

Semjén Zsolt
    
Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke interjút ad a párt megalakulásának 75. évfordulója alkalmából tartott hálaadó szentmise alkalmából a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyház előtt 2019. december 22-én. (KDNP fotó: Váli Miklós)

A Kereszténydemokrata Néppárt megalakulásának 75. évfordulója alkalmából tartott hálaadó szentmisén részt vett többek között Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője, Latorcai János,  az Országgyűlés alelnöke, a KDNP Országos Választmányának elnöke, Süli János tárca nélküli miniszter, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke és a KDNP országgyűlési frakciójának tagjai, köztük Nacsa Lőrinc frakciószóvivő és Hargitai János, a KDNP ügyvezető alelnöke, Aradszki András és Földi László Pest megyei országgyűlési képviselők.

Képgaléria: Még több fotó a hálaadó szentmiséről 1

Képgaléria: Még több fotó a hálaadó szentmisérő 2

Képgaléria: A KDNP-frakció látogatása a kalocsai érseki palotában, múzeumban és könyvtárban (1. rész)

Képgaléria: A KDNP-frakció látogatása a kalocsai érseki palotában, múzeumban és könyvtárban (2. rész)

Képgaléria:  A KDNP-frakció látogatása a kalocsai érseki palotában, múzeumban és könyvtárban (3. rész)

Képgaléria:  A KDNP-frakció látogatása a kalocsai érseki palotában, múzeumban és könyvtárban (4. rész)

Az eseményről részletes tudósítást közölt a Hír TV:

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!