Semjén Zsolt: A magyar nemzet érdeke a megmaradás és a gyarapodás

A magyar nemzet érdeke a megmaradás és a gyarapodás - mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Lőrincz Csaba-díj átadásán pénteken Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Semjén ZsoltSemjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke (KDNP Fotó: Váli Miklós)

A díj névadójáról szólva a kormánypárti politikus elmondta: ahhoz az erdélyi nemzedékhez tartozott, amelyet beárnyékolt a Ceausescu-diktatúra. Ez Lőrincz Csabát a szabadság természetének mélyebb megismerésére ösztönözte. Társaival kisebbségvédelmi politikát épített fel.

Az idei díjazott Vizi Balázs jogász, politológus, egyetemi docens, az MTA köztestületének tagja, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi jogi tanszékének vezetője.

Semjén Zsolt a díjazottról azt mondta: már egy új erdélyi nemzedék képviselője, aki Lőrinc Csaba nyomdokain járva a kisebbségkutatás jelentős alakja.

Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a díj névadójáról elmondta: 1959-ben született Erdélyben, 1986-ban települt át Magyarországra, a Fidesz kisebbségi és külügyi szakértője volt, 2000 és 2002 között a Külügyminisztériumban helyettes államtitkári pozíciót töltött be. 2008-ben hunyt el.

Vizi Balázsról a fideszes politikus elmondta: a nemzeti érdekérvényesítés szempontjából fontos a kisebbségkutatás tudományos hátterének építése. A kisebbségek helyzetén akkor lehet javítani, ha európai és jogi üggyé válik, ahogy ez az őshonos európai kisebbségek jogi védelmének megteremtéséért mások mellett magyar politikusok által indított polgári kezdeményezés, a Minority SafePack esetében megfigyelhető.

Németh Zsolt és Vizi BalázsNémeth Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke átadja az elismerést Vizi Balázsnak, a Lőrincz Csaba-díj idei kitüntetettjének (KDNP Fotó: Váli Miklós)

Martonyi János volt külügyminiszter előadásában azt emelte ki, hogy a nemzetközi jogrend a legfontosabb eszköz a kisebbségi magyarság gondjainak megoldására. Ennek része, hogy Európa-szerte elfogadtassák például az őshonos nemzeti kisebbség gondolatát.

Hosszú küzdelem lesz, de nem szabad feladni, ahhoz pedig, hogy sikeres legyen, nemcsak szívvel, de ésszel is kell támogatni a nemzeti kisebbségek ügyét. Az ebben részt vevő szakemberekről szól a Lőrincz Csaba-díj - fűzte hozzá a volt külügyminiszter.

Vizi Balázs előadásában többi között arról beszélt, hogy a kisebbségi jogoknál még nem történt meg az az áttörés, amely az emberi jogoknál igen.

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány által 2009-ben alapított díj a fiatalon elhunyt erdélyi magyar értelmiségi, Lőrincz Csaba (1959-2008) emlékét, szellemiségét őrzi, és tudósok, szakértők, kutatók, írók, újságírók kiemelkedő kül- illetve nemzetpolitikai és kisebbségekkel kapcsolatos tudományos tevékenységét jutalmazza. Az elismerést minden év júniusában adják át a szomszédos országokban élő magyaroknak kedvezményeket biztosító státusztörvény 2001. júniusi elfogadásához igazodva.

A kitüntetettet Nagy János felvidéki képzőművész bronz emlékplakettjével, emléklappal és anyagi elismeréssel jutalmazzák, továbbá megnevezhet egy egyetemi hallgatót, aki egy hónapos brüsszeli ösztöndíjat kap az Európai Néppárt frakciójánál.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!