Semjén Zsolt: Missziót teljesítenek az Europassió kongresszusának résztvevői

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint az Europassió Szövetség 34. kongresszusának résztvevői nemcsak kulturális szereplők, hanem missziót teljesítenek, a mai ellenszélben óvják, őrzik az évszázados európai hagyományokat.

Semjén Zsolt, Habsburg GyörgySemjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke és Habsburg György, Magyarország utazó nagykövete, a kongresszus fővédnöke beszélget az európai passiójátszó-csoportokat tömörítő Europassió Szövetség 34. kongresszusának megnyitóján az Országház Felsőházi termében 2018. június 1-jén (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke erről a kongresszus vendégeit köszöntve beszélt pénteken az Országház épületében. Semjén Zsolt úgy fogalmazott: a résztvevők ápolják és idehozták az európai keresztény kultúra egyik lényeges művészeti ágát, a középkori hagyományokon nyugvó szakrális passiók világát. Mostanra azonban már nem csupán művészeti és esztétikai kérdésekről van szó – emelte ki a kormányfő helyettese, rámutatva: Európa nem csupán kultúra, nem csupán életérzés, nem csupán földrajzi és gazdasági adottság, hanem lélek. „De most ez az Európa, a mi szeretett Európánk, Michelangelo és Mozart, Kant és Shakespeare, Goethe és Raffaello, Salvador Dalí és Bartók Béla Európája félelmetesen megváltozott. Hogy mennyire, azt naponta látjuk” – fogalmazott a KDNP-elnök.

Semjén Zsolt kiemelte: ma, amikor a keresztények üldözése világprogram lett, ma, amikor Európa elutasítja a keresztény jelképeket, ma, amikor meghatározó európai hatalmak vezetői tétlenül nézik egy másik világvallás erőszakosan térhódító hatalmát, akkor „befejezhetjük az esztétikai elemzéseket”.

Semjén ZsoltSemjén Zsolt: Európa nem csupán kultúra, nem csupán életérzés, nem csupán földrajzi és gazdasági adottság, hanem lélek (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

A miniszterelnök-helyettes szerint ki kell mondani: a kongresszus résztvevői, akik jóhiszeműen összegyűltek egy művészeti seregszemlére, az európai keresztény passiók találkozójára, már nemcsak kulturális szereplők, nemcsak egy régi európai hagyomány mai képviselői. Ők már egy misszió résztvevői, akik a mai ellenszélben óvják és őrzik az évszázados európai hagyományokat, akik ragaszkodnak elődeik évszázados hagyományaihoz. Egy misszió képviselői, akik látják a mai gyorsuló világ eltorzulását és mégis azt választják, hogy megőrzik a múlt értékeit, megőrzik Európát, megőrzik a keresztény civilizációt – mutatott rá a kormányfőhelyettes.

A kisebbik kormánypárt elnöke hozzátette: soha nem hitte volna, hogy életében még egyáltalán hősies tett és feladat, és nem is veszélytelen feladat lesz Európában, „a mi Európánkban” a kereszténység melletti kiállás. Ezt legalább még a dómok őrzik. Az építészet ódon köveivel még mutatja az irányt – fogalmazott Semjén Zsolt. 

Kitért arra is, hogy Budaörs rendezi az idei találkozót, ami szavai szerint nem véletlen, hiszen itt 1933-ban rendeztek először sokszereplős passiót az oberammergaui játékok mintájára. Kezdeményezője, szövegírója és rendezője Bató Géza volt – idézte fel, hozzátéve: a háború utáni kommunista évtizedekben nem engedélyezték a nagylétszámú és nyilvános egyházi rendezvényeket. Csak a rendszerváltás után, 2003-ban újították fel, Merényi Anna átdolgozásában és kiegészítéseivel. Semjén Zsolt örvendetesnek nevezte, hogy napjainkban reneszánszát éli ez a szakrális műfaj, egyre több ország egyre több településén mutatják be különböző csoportok a passiójátékot, gyakran hatalmas, több száz fős statisztériával.

A Europassion egy európai passiójátszó-csoportokat tömörítő szervezet. A tagság minden olyan csoport számára lehetséges, akik Krisztus szenvedését állítják színpadra, és készen állnak a csatlakozásra.

EuropassioAz Europassió kongresszusának résztvevői (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!