Semjén Zsolt: A somogyiak büszkék lehetnek az elért eredményekre

A somogyiak büszkék lehetnek az elért eredményekre - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke csütörtökön Lengyeltótiban.

A politikus a Somogy megyei közgyűlés – a megyecímer adományozásának 524. évfordulója tiszteletére rendezett – ünnepi ülésén hangsúlyozta: Somogyba az elmúlt időszakban 200 milliárd forint támogatás érkezett a kormánytól.

A támogatásokból elkészült fejlesztések nem csak a helyiek életminőségét javították, hanem az idelátogatókat is szolgálják

 

– tette hozzá Semjén Zsolt.

Somogy

Kiemelte: hamarosan befejeződik a Kaposvárt a Balatonnal összekötő, négysávos M67-es út építése, elkészült az M76-os út újabb szakasza és megújultak az alsóbbrendű utak. A Zselicben 50 kilométernyi kerékpárút-hálózatot alakítottak ki és 72 milliárd forintból újjáépítették a balatoni, déli vasútvonal teljes szakaszát.

Kitért arra is, hogy 27 milliárd forintból elkészült a Balaton vízelvezető rendszerének korszerűsítése, valamint az Ős-Dráva programban a vízvisszatartás és a tájhasználatváltás fejlesztése.

Az ipar- és gazdaságfejlesztési programokra, a munkaerő-mobilitás ösztönzésére, a mikro-, kis- és középvállalkozások támogatására, a termelés kapacitásbővítésére több mint 3 milliárd forintot fordítottak, és megújult a kaposvári székesegyház, több templom, a kaposvári Csiky Gergely Színház, önkormányzati épületek – jegyezte meg.

Somogy 1

Semjén Zsolt azt mondta,

csak akkor tudunk otthon lenni az országban, ha előtte otthon vagyunk egy tájegységben.

 

Úgy fogalmazott: a patriotizmust sok lokálpatriotizmus alkotja, „a somogyi lokálpatriotizmusból pedig példát vehet az egész ország”.

Biró Norbert (Fidesz-KDNP), a Somogy megyei közgyűlés elnöke felidézte: 1498. január 6-án II. Ulászló király adományozott címert Somogy megyének.

Somogy 3

Beszélt arról is, hogy a somogyi polgárok tudják, mit szeretnének elérni, „tudják, hogy nem a fővárosi értelmiségnek kell megmondania, miként kell élni a falvakban”. Ezért is döntöttek bölcsen április 3-án, „a békére, biztonságra, a megkezdett munka folytatására és a fejlődésre szavaztak” – mondta.

Az ünnepségen a közgyűlés elnöke elismeréseket adott át, a legmagasabb kitüntetést, a Pro Comitatu Somogy-díjat Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia alapítója vehette át.