Seszták Miklós: Ha munka van, minden van

A kormány ötmilliárd forintos keretösszeget biztosít a munkásszálló-építési program folytatására – közölte az Innovációs és Technológiai Miniszté­rium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán.

Seszták Miklós, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője a kisvárdai sajtótájékoztaón 2020. november 6-án (Fotó: MTI / Balázs Attila)

Ha munka van, minden van – fogalmazott a cég kisvárdai telephelyén tartott sajtótájékoztatón Seszták Miklós. A térség országgyűlési képviselője szerint a Master Good cégcsoport a világ egyik legjobb felszereltségű üzeme, ahogy az alkalmazottak munkakörülményei is optimálisak, azzal pedig, hogy munkásszállásokat építenek, munkaerőpiaci szempontból tovább növekedhet a cég vonzereje. – A Master Good a fejlesztésekkel egyértelműen a jövőbe fektet – nyomatékosított Seszták Miklós, aki felvetette, a dolgozói lakópark elnevezés kifejezőbb lenne, mint a munkásszállás.

Bodó Sándor a Master Good cégcsoport épülő nyírkarászi munkásszállásának bejárása után tartott sajtótájékoztatón elmondta, a legutóbbi pályázati forduló tavaly zárult le, de a nagy igények miatt a kabinet további forrást biztosít a program folytatásra.

A pályázati feltételek az előző kiírásokhoz hasonlóak, például a vállalkozások és az önkormányzati cégek a 80 és 200 férőhely közötti szállók megépítéséhez kaphatnak kormányzati támogatást – mondta az államtitkár.

Emlékeztetett, hogy a munkásszálló-építési program eddigi négy pályázati fordulójában 12,5 milliárd forintos hazai támogatásból 39 létesítményt építettek fel, több mint ötezer férőhelyes összkapacitással.

Az első pályázati körben az önkormányzatok számára biztosították ezt a lehetőséget, amelyek többségében elhagyott ingatlanokat alakították át munkásszállásokká, később pedig már az önkormányzati cégek is kedvezményezettjei lehettek a programnak. A vállalkozások ugyanakkor felismerték, hogy a programba való kapcsolódással stabilabban biztosítani tudják saját munkaerő-utánpótlásukat – idézte fel Bodó Sándor.

Kisvárdai sajtótájékoztatóKovács Sándor, a térség fideszes parlamenti képviselője, Seszták Miklós, a KDNP országgyűlési képviselője, Bárány Péter ügyvezető tulajdonos és Bárány László, a Master Good cégcsoport tulajdonosa (balról jobbra) a cégcsoport új munkásszállójának építkezésén Nyírkarászon 2020. november 6-án. A kormány ötmilliárd forintos keretösszeget biztosít a munkásszálló-építési program folytatására. (Fotó: MTI / Balázs Attila)

A fiatalok elhelyezkedését segíti különösen Kelet-Magyarországon, ha a munkahelyek mellé komfortos szálláslehetőséget is ajánl a munkáltató, így munkavállalóknak nem kell hosszabb távolságon utazniuk a munkába járáshoz, de mégis közel maradhatnak a saját településükhöz - tette hozzá.

Bodó Sándor hangsúlyozta, a kormány a források odaítélésekor figyelembe veszi például az adott térség munkanélküliségi adatait és a pályázó cégek nagyságát és foglalkoztatotti létszámát. A csaknem kétezer embert foglalkoztató Master Good cégcsoport Nyírkarászon és Szabolcsbákán két külön projekt keretében alakított ki egy 84, illetve 83 személyes munkásszállót, előbbi helyszínen 322 milliós, míg a másiknál 256 millió forintos beruházással – ismertette Bodó Sándor. A vissza nem térítendő támogatás mértéke a két fejlesztés esetében meghaladta a 264 millió forintot, a szállók üzemeltetéséhez pedig nyolc álláskereső foglalkoztatására kapott a cég támogatást.

Bárány László, a cégcsoport tulajdonosa elmondta, a vállalatcsoporthoz tartozó Master Good Kft. által elindított beruházás során modern munkásapartmanok épülnek fel a társaság nyírkarászi és szabolcsbákai telephelyein. A hotelegyüttesekben saját fürdőszobával rendelkező szobákat, valamint konyhát, társalgókat, sportolásra alkalmas helyiségeket és zöldfelületeket magában foglaló közösségi tereket alakítanak ki.

A kiemelt támogatás segítségével nem egyszerűen munkásszállót építünk, hanem olyan minőségű, akár családok számára is perspektívát nyújtó apartmanszállodát, amelyekben önálló főzési, mosási, tisztálkodási és szórakozási lehetőségek érhetőek el - mondta Bárány László. Hozzátette, a szállások mellett mintegy egyhektáros, megművelhető kerteket alakítanak ki, így lakóközösségenként akár 2-300 négyzetméteres földterület áll rendelkezésre.

A integrált takarmány-termeltetéssel, baromfitenyésztéssel, keltetéssel, brojlerhízlalással és feldolgozással foglalkozó cégcsoport emelkedő gazdasági teljesítményét értékelve elmondta, a társaságnak 2010-ben 886 munkavállalója és 22 milliárd forintos nettó árbevétel volt, 2019-ben pedig már 1922 fős munkavállalói létszám mellett az árbevétele elérte a 105 milliárd forintot.

Ez a cégcsoport organikusan fejlődött, amelyben nagy szerepe van az itt dolgozó munkavállalóknak – fűzte hozzá Bárány László.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!