Sikeres közintézményi energetikai felújítások Vácdukán

A Pest megyei település három közintézményében közel kilencven millió forint értékű energetikai felújítás valósult meg, melynek projektzáró ünnepségét november 23-án tartották. A községháza, az általános iskola és az egészségház energetikai felújítására, korszerűsítésére 80,3 millió forint uniós pályázati forrást nyert az önkormányzat, melyet kiegészített saját pénzügyi forrásából és a Váci Tankerület támogatásával. Dr. Rétvári Bence, az Emmi miniszterhelyettese, a térség országgyűlési képviselője ünnepi beszédében kiemelte, hogy a kormány 80 milliárd forint plusz fejlesztési támogatást biztosít Pest megyének – többek között – a közszolgáltatások minőségének emelése érdekében.

A Vácdukán megvalósított energetikai felújítások azon túl, hogy érzékelhetően csökkentik az önkormányzat energetikai felhasználásra fordított kiadásait, a megszépült épületek, az igényesebb környezet érzékelhetően növeli a település vonzerejét, javítja az itt elő emberek közérzetét – fogalmazott az országgyűlési képviselő.
A kormány az elmúlt években jelentős figyelmet fordított a kis települések támogatására, hogy mindenhol érezhető és látható legyen a fejlődés – mondta dr. Rétvári Bence, aki hozzátette: - Fontosnak tartjuk, hogy ne csak a makró számok szintjén legyen látható Magyarország erősödése, hanem a kis falvakban is.

Rétvári Bence (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Vácdukán a közintézményi energetikai felújítások átadásán (Vácduka, 2018.11.24. KDNP fotó: Váli Miklós)

Példaként említette, hogy a vácdukai egészségház felújításán kívül az országgyűlési választókerület 34 települése közül tizenhárom helyen újult meg, vagy a közeljövőben korszerűsítik az egészségházat. – Bízom benne, hogy önök, és Pest megye valamennyi településén élők érzékelik, hogy lakóhelyükön olyan mértékű fejlesztések valósulnak meg, melyekre emberemlékezet óta nem volt példa – jelentette ki az Emmi miniszterhelyettese. – Meggyőződésem, ez a fejlődési ütem folytatódik, hiszen a kormány 80 milliárd forint plusz fejlesztési keretet biztosít Pest megyének, hogy a közszolgáltatások szintje minél jobb legyen – hangsúlyozta dr. Rétvári Bence, aki szerint a fejlesztések erősítik a települések megtartó erejét.  

Rétvári BenceMakkos László polgármester Vácdukán a  közintézményi energetikai felújítások átadásán (Vácduka, 2018.11.24. KDNP fotó: Váli Miklós)

Rétvári BenceKözintézményi energetikai felújítások átadása (Vácduka, 2018.11.24. KDNP fotó: Váli Miklós)

Befejezésül a község országgyűlési képviselője köszönetet mondott a sikeresen megvalósított projekt valamennyi közreműködőjének.  
Makkos László, Vácduka polgármestere örömét fejezte, hogy a három közintézmény energetikai felújítása – a nyáron átadott mini bölcsődéhez hasonlóan – közös összefogással valósult meg. Kiemelte; a kormány által kiírt sikeres pályázaton elnyert 80,3 millió forint uniós támogatást két közintézménynél kiegészítette a helyi önkormányzat, míg az iskola felújításánál a Váci Tankerület pótolta ki a pályázati forrást.

Rétvári BenceTörtei Sándor iskola igazgató Vácdukán a  közintézményi energetikai felújítások átadásán (Vácduka, 2018.11.24. KDNP fotó: Váli Miklós)
   
Törtei Sándor, a helyi iskola igazgatója a diákok és a tantestület nevében érzelem gazdag gondolatok tolmácsolásával fejezte ki köszönetét, hogy oktatási intézményük megújult, megszépült. Mint fogalmazott igazából azzal tudják kifejezni hálájukat, ha az eddig elért – megyei és országos összevetésben is dicséretes – tanulmányi eredményeiket tovább javítja öregbítik Vácduka jó hírét.

Rétvári BenceKözintézményi energetikai felújítások átadása (Vácduka, 2018.11.24. KDNP fotó: Váli Miklós)

Mint megtudtuk a projekt kivitelezése során – többek között - kicserélték az általános iskola nyílászáróit, szigetelést kapott az épület homlokzata, lábazata és a padlásfödém, miként az egészségház homlokzata és a födém is. A hőveszteség csökkentése érdekében ugyancsak szigetelést kapott a polgármesteri hivatal épületének homlokzata, lábazata, és a födém is. Az iskola és a polgármesteri hivatal épületének tetőire napelemeket helyeztek el, amelyek nemcsak a villamosenergia ellátását segítik elő, hanem a HMV termelés kiváltására is lehetőséget adnak. A villamosenergia megtakarítása energiatakarékos fényforrások beépítésével valósul meg.
A projektzáró ünnepségen -, melyen a környező települések polgármesterei mellett jelen volt Tatai Laura, az Innovációs és Technológiai Minisztérium főosztályvezetője, és dr. Maruszki Gábor, a Váci Járási Hivatal vezetője – nagy sikerű kulturális műsort adtak az iskola tanulói.

Rétvári BenceKözintézményi energetikai felújítások átadása (Vácduka, 2018.11.24. KDNP fotó: Váli Miklós)

Rétvári Bence

Közintézményi energetikai felújítások átadása (Vácduka, 2018.11.24. KDNP fotó: Váli Miklós)

Rétvári Bence

Közintézményi energetikai felújítások átadása (Vácduka, 2018.11.24. KDNP fotó: Váli Miklós)

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!