Simicskó István: Csak az együttműködés hozhat kiszámíthatóságot

Mivel mi Nyugat és Kelet határán vagyunk, elsőrendű fontosságú számunkra, hogy a két világ a jövőben is rendezett módon működjön együtt, amelyben mi összekötő szerepet tölthetünk be – nyilatkozta a Vasárnap.hu-nak adott interjújában Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője.

– A magyar kormányt egy éve számos kritika éri, mivel oroszbarátnak minősítik. Mennyire valós ez a bírálat?

– A magyar kormány magyarbarát, a magyar emberek érdekeit nézi. Folyamatosan és következetesen a béke mellett érvel és szólal fel már a háború kezdete óta.

Simicskó István (Fotó: Vasárnap.hu)

Mára sokak számára látható, hogy sem a szankciók, sem az újabb és újabb fegyverszállítmányok nem fogják lezárni ezt a háborút, csak meghosszabbítják a szenvedést. Csak a tűzszünet és a béketárgyalások hozhatnak fordulatot ebben a konfliktusban. Ettől sajnos nagyon távol vagyunk, de bízzunk benne, hogy a döntéshozók előbb-utóbb rádöbbennek a helyzet tarthatatlanságára és véget vetnek ennek a szörnyűségnek.

A magyar kormány álláspontja teljesen világos és racionális.

Az elmúlt bő egy évtizedben a magyar külpolitika bővítette mozgásterét, vagy úgy is fogalmazhatunk, hogy csökkentette kiszolgáltatottságát a keleti nyitással. Tette mindezt úgy, hogy eközben a nyugati világ szerves része, elkötelezett tagja az Európai Uniónak és a NATO-nak is.

– Ez a háború viszont mindent megváltoztatott.

– Abszolút, ami a Nyugat eddigi hegemóniáját jellemezte, az átalakulóban van. Nyilván ma még megkérdőjelezhetetlen Németország gazdasági ereje és szerepe, mégis az tapasztalható, hogy a német politika nem egészen ura önmagának. Van egy erős liberális-amerikai főirány, amely jelentős nyomással van az egész Európai Unióra. Ezek a tényezők komoly hatással vannak az orosz-ukrán háborúra adott válaszokra is.

Magyarország értékalapú politikája, kiállása a nemzeti érdekei mellett, az említett liberális főiránytól különutasnak is nevezhető, pontosan ezért támad minket a baloldal.

A háború következményei még nem világosak, annyi azonban bizonyosnak tűnik, hogy a Kelet nagyobb szerepet szeretne a világpolitikában. Mivel mi Nyugat és Kelet határán vagyunk, elsőrendű fontosságú számunkra, hogy a két világ a jövőben is rendezett módon működjön együtt, amelyben mi összekötő szerepet tölthetünk be. Ha viszont megszakadnak a gazdasági szálak, a szerepünk csökkenhet. Ezt jó volna elkerülni.

A teljes beszélgetés ide kattintva olvasható.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!