Simicskó István: A háború árnyékában

A KDNP frakcióvezetőjének a Magyar Hírlap számára írt elemzése az orosz–ukrán konfliktus kirobbanásának évfordulóján

2022. február 24-e olyan dátum, amely egészen biztosan bekerül a történelemkönyvekbe. Bár sokan reménykedtünk abban, hogy az évek óta tartó feszült geopolitikai helyzetet megfelelő tárgyalásokkal fel lehet oldani, hogy a konfliktusok békés úton rendezhetők lesznek, bekövetkezett a legrosszabb: Oroszország megtámadta Ukrajnát, és elkezdődött egy ma is tartó, egyre rosszabb forgatókönyvvel íródó háború.

Európában a két világháború szinte minden családot személyesen érintett. A szenvedések, a rokonok és barátok elvesztése, a családok és közösségek széthullása mély sebeket ütöttek az egész társadalmon.

Generációk sora próbálja azóta is feldolgozni a traumákat. A második világégést követően kialakult hatalmi egyensúly, habár rengeteg hibában szenvedett, érdemei között mégis fel lehet sorolni, hogy Európában stabilan őrizte a béke művét. Ez a rendszer most komoly csapást szenvedett el. Az orosz–ukrán háború már egy éve tart, és még mindig nem látjuk a végét. A kihívások, veszélyek és sajnos, a háborúk korszaka kezdődött el. Nem nehéz észrevenni, hogy a világ biztonsági rendszere megingott, a korábban egyértelmű játékszabályok megváltoztak, ilyenkor pedig szükséges a bölcsesség, az óvatosság, valamint a körültekintés, amivel Magyarország biztonsága garantálható.

A háború maga az erőszak, és az arra adott egyetlen rossz válasz is tragédiák sorozatához vezethet, ezért kell hangsúlyozni azt a magyar álláspontot, amely a béke mellett teszi le a voksát

és a folyamatok megoldását nem újabb és újabb fegyverek bevonásában, hanem konstruktív nemzetközi tárgyalásokban látja.

Magyarország az egyik hadban álló féllel, Ukrajnával szomszédos ország, és az ebben a helyzetben képviselt álláspontunkat nem lehet csak a két ország viszonyában megítélni, hiszen egy ezer szálon kötődő, bonyolult kapcsolati háló részei vagyunk. A határaink túloldalán zajló harcok drámáját a menekülő tömegeken keresztül is érzékeljük. Százezerszámra jönnek a korábban biztonságot nyújtó otthonaikat elhagyva nők, gyerekek, idősek, míg a családok férfi tagjai harcolnak, vagy bujkálni kényszerülnek.

Óriási emberi tragédiák zajlanak a szemünk előtt és nagyon helyes az a gyakorlat, amelyet a magyar kormány a kezdetektől fogva hangoztat, hogy befogadjuk, támogatjuk a bajbajutottakat,

és minden segítséget megadunk nekik függetlenül attól, hogy ukránok, magyarok, oroszok vagy más nemzetiségűek.

Magyarország a NATO tagja. Szövetségeseinkkel kiváló együttműködést alakítottunk ki, különböző missziókban feladatainkat sikerrel teljesítettük eddig is. Ez egy védelmi szövetség, a tagok elsősorban egymás védelme, külső támadás elhárítása érdekében fogtak össze. Tagjai vagyunk ugyanakkor az Európai Uniónak is, amelynek döntései, stratégiája mindennapi életünkre is közvetlen hatással vannak. A háború megfékezéséhez, a béke kikényszerítéséhez, a felek tárgyalóasztalhoz ültetéséhez jó stratégia, jó politika kell. Most azt látjuk, hogy

az elhibázott, önsanyargató szankciós intézkedések sorozata, amelyeket az oroszok megfékezésére szántak, megbukott, béke helyett energia- és élelmiszerválságot okoznak, gerjesztik az inflációt.

Egy éve érezzük ezek káros hatását Európa-szerte. A háborút mégsem sikerült megállítani.

 A 21. században a hadviselés is megváltozott. Olyan szinteken és olyan platformokon is be kell rendelkezni a védelemre, amelyre a korábbiakban nem volt példa. A létfontosságú infrastruktúra védelme, az infokommunikációs behatolások és szabotázsok elhárítása épp olyan fontos része lett a mostani háborúnak, mint a különböző fegyvernemek, például a gyalogság, a harckocsik vagy a drónok. Hatalmas kommunikációs zaj veszi körül az orosz–ukrán fegyveres konfliktust. Ez is új jelenség volt 2022 februárja után, hogy minden harcoló fél a saját értelmezési tartományában próbálta a világ elé tárni a katonai eseményeket. Soha nem volt látható annyi felvétel, kommentár és akár élő videó háborús eseményekről, mint ami az ukrán fronton készült az elmúlt hónapokban. A megannyi online közvetítést és képet, beszámolót ugyanakkor meg kellett tanulnunk a gyanakvás szemüvegén át vizsgálni, hiszen a fake news-gyárak a világ minden pontján szállították a közvélemény megnyerésének szándékával elkészített tartalmaikat. Mindebben

az információs zűrzavarban nehéz tisztán látni, értelmezni a történteket és kijelölni a célt, ami felé megtervezett lépésekkel kell haladnunk.

Mi, magyarok büszkék lehetünk ebből a szempontból is: ez elmúlt egy évben következetesen állítjuk, hogy az azonnali béke és a fegyvernyugvás az, amelyet a lehető leggyorsabban el kell érni közvetlen tárgyalások útján. Azt is a kezdetektől állítjuk, hogy az Egyesült Államoknak is aktívan részt kell vennie a két fél egyeztetésén, hiszen olyan területi és biztonságpolitikai igények kielégítéséről kell megállapodni, ami nagyhatalmi garanciavállalás nélkül elképzelhetetlen.

Ha elhallgatnának végre a fegyverek, akkor lenne igazán esélyünk arra, hogy ennek a háborúnak gazdasági értelemben az egyik nagy vesztesét, Európát levegőhöz juttassuk.

EU- és NATO-tagként egyszerre kell figyelembe vennünk ezen szervezetek egységének fenntartását, Magyarország családjainak, a hazai munkahelyeknek fizikai és gazdasági védelmét, a kárpátaljai magyar kisebbség biztonságát, valamint a megtámadott Ukrajna függetlenséghez való elidegeníthetetlen jogát.

Ezekben a tényekben található a válasz arra, hogy miért vágtunk bele hazánk eddigi legnagyobb humanitárius programjába, hogy miért szavaztuk meg az EU közös lépéseit, miközben a létfontosságú kérdésekben szívósan harcolva vívtuk ki a nekünk jogosan járó kivételeket, felmentéseket, hogy miért nem tápláljuk fegyverszállításokkal ezt a háborús poklot, és hogy miért teszünk meg mindent a szankciós infláció leszorításáért és a brüsszeli politika káros hatásainak mérsékléséért.

A magyar kormány évekkel ezelőtt felismerte, hogy a haderő reformjára van szükség, és ez a fejlesztés, a hivatásos és tartalékos állomány felépítése, a korszerű haditechnika beszerzése már a háború kitörése előtt elkezdődött.

A baloldal által teljesen leépített, szétzilálódott hadsereg helyett egy jól képzett, motivált haderőre tudunk támaszkodni. A jelenleg zajló folyamatokban még sok a bizonytalanság, kiszámíthatatlan egyes döntések hatása, kimenetele. Feladatunk azonban egyértelmű, meg kell védenünk nemzetünk tagjait, eszmei és természeti javait. Ez csak erős nemzettudattal, világos értékrenddel és következetes, elkötelezett politizálással lehetséges.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!