Simicskó István: A haza védelme, a honvédelem, nemzeti ügy

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője a keddi napirend előtti felszólalások során a parlamentben hangsúlyozta, hogy a haza védelme, a honvédelem, nemzeti ügy.

A kormány meghozta a felelős döntéseket annak érdekében, hogy az ország kimaradjon a szomszédjában zajló háborúból, de arról is döntött a honvédelmi alap létrehozásával, hogy a Magyar Honvédséget meg kell erősíteni – emelte ki Simicskó István.

A Fidesz-kabinetnek kellett helyrehoznia azt a „történelmi bűnt”, amit a baloldal az általános hadkötelezettség felszámolásával elkövetett, ezért területvédelmi elven újjászervezték a tartalékos rendszert, elindítottak egy kadétprogramot a fiatalok számára, létrehozták a Honvédelmi Sportszövetséget, a katonák új egyéni felszerelést kaptak és elindult a haderőfejlesztés is – sorolta Simicskó István.

Hangsúlyozta,

jó ütemben haladnak afelé, hogy 2024-re a GDP két százalékát költsék a honvédelemre.

A politikus végül azt mondta, meg kell erősíteni a honvédséget, a honvédelmi alap létrehozása pedig szükségszerű.

 

Vargha Tamás, a honvédelmi tárca államtitkára célnak nevezte, hogy megőrizzék az ország békéjét és biztonságát. Azt is leszögezte, a kormány nem engedi, hogy az emberekkel fizettessék meg a háború árát.

Az elhúzódó háborús helyzet miatt létrehozott rezsivédelmi és honvédelmi alapokba azoknak a szektoroknak kell különadót fizetniük, amelyek extraprofitra tesznek szert - érvelt. Ezeknek az alapoknak a fő célja, hogy meg tudják védeni az embereket az energiaárak emelkedésétől és biztosítani lehessen a haderőfejlesztést – szögezte le.

Nincsen erős ország erős hadsereg nélkül – összegezte véleményét.