Simicskó István: Hogyan akadályozzák meg az extraprofitadó áthárítását?

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője azt kérdezte hétfőn a parlamentben az azonnali kérdések és válaszok órájában: hogyan tudja biztosítani a kormány, hogy az extraprofitadó fizetésére kötelezett cégek azt ne hárítsák át az emberekre?

Kijelentette: az ukrajnai háború akár világgazdasági válságot is okozhat, a bajt pedig csak tetézik a brüsszeli szankciók. Fontosnak nevezte, hogy ebben a helyzetben ne a családok viseljék a terheket.


A jövő évi költségvetési javaslat pedig erre garanciákat is tartalmaz– mutatott rá.Varga Judit igazságügyi miniszter úgy válaszolt: a háborús időszakban azt várják el a nagyvállalatoktól, hogy vegyék ki a részüket a honvédelmi és rezsivédelmi kiadásokból.

Egy nagyvállalat azonban már nyíltan szembehelyezkedik a kormányzati intézkedésekkel, amelyet a kabinet elutasít.

Visszásnak nevezte, hogy a már korábban eladott jegyekre elkezdték az extraprofitadó áthárítását. Szerinte a cég ezért bocsánatkéréssel tartozik a magyar utazóknak. A vállalattal szembeni panaszok száma és súlya konkrét kivizsgálást igényelt – folytatta.

Leszögezte: aki a különadóját megpróbálja az emberekre hárítani, arra még nagyobb adót fognak kivetni, azonnali vizsgálatot indítanak és megbüntetik.