Simicskó István: A kadétprogram sikertörténet

A 2017-ben elindított kadétprogramban olyan katonai előképzésben vesznek részt a magyar fiatalok, amely mintegy két évtizede szünetel, így egyértel­műen hiány­pótló munkát végzünk – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek ­Simicskó István. A Honvédelmi Sportszövetség elnöke, volt honvédelmi miniszter szerint a program iránti egyre növekvő érdeklődés jól mutatja, hogy a fiatalok jelentős része önszántából ezt az utat választja.

Simicskó

– A rendszerváltás egyik nagy vesztese a Magyar Honvédség volt. A 90-es évektől kezdődően a haderő folyamatosan képességeket veszített, az állomány létszámát tekintve pedig a sorkatonai szolgálat megszüntetése ­óriási kihívás elé állította a hadseregünket – mondta el a Magyar Nemzetnek Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke. A volt honvédelmi miniszter szerint 

2010 előtt nem csupán a fiatalokat vesztette el a honvédség, hanem a hadkiegészítés elvesztette azt a nélkülözhetetlen tájékozottságot, hogy baj esetén mely állampolgárainkra és milyen mértékben számíthat.

Emlékeztetett: a Gripenek beszerzését leszámítva gyakorlatilag általános leépülés jellemezte ezt az időszakot.

Ez volt a trendforduló

Ilyen előzmények után az egyik legfontosabb lépés volt a Magyar Honvédség szempontjából a kadétprogram elindítása. Trendfordulónak is nevezhetjük ezt a lépést. A migrációs válság 2015-ös kirobbanását követően mindinkább sürgetővé vált a Magyar Honvédség fejlesztése. 2016-ban elindítottuk a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési programot, az Országgyűlés pedig létrehozta a Honvédelmi Sportszövetséget. A sportszövetség támogatásával, a haderőfejlesztés részeként indítottuk útjára 2017-ben a kadétképzést"

– fogalmazott Simicskó István.

SimicskóA kadétok a sportlövészet területén is remeklenek Fotó: Honvédelmi Sportszövetség

A Honvédelmi Sportszövetség elnöke szerint a program egyértelműen sikertörténet, hiszen akkor három középiskola részvételével kezdődött el a munka, most pedig százötven középiskolával van szerződése a Magyar Honvédségnek. – Jelenleg tízezer kadétunk van. Több olyan fiatalról tudunk, akik kifejezetten a kadétképzésben való részvétel céljával váltottak középiskolát. A kadétprogramban olyan katonai előképzésben vesznek részt az ifjak, amely mintegy két évtizede szünetel, így egyértelműen hiánypótló munkát végzünk – mondta, hozzátéve: 

a tapasztalatok szerint minden második kadét később a katonai hivatást választja a középiskola elvégzését követően, tehát a Magyar Honvédség toborzómunkáját is segíti."

Hangsúlyozta, hogy a kadétképzés nem kötelező sorkatonai szolgálat, minden kadét önkéntes alapon vesz részt a programban. Lehetőség az érdeklődő fiatalok számára, hogy részt vehessenek honvédelmi előképzésben a középiskolai tanulmányaikat kiegészítve.

Példák és lehetőségek

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség kiváló munkát végez, és az együttműködés a Honvédelmi Sportszövetséggel abszolút zökkenőmentes. A hazai tapasztalatok mellett nemzetközi példák is igazolják a rendszer életképességét. Nagy-Britanniában vagy Franciaországban is komoly hagyománya van a kadétképzésnek.

A haderőfejlesztési program során a Magyar Honvédség különböző fegyvernemeit, alakulatait megvizsgáltuk, hogy hol szükséges új képességek megszerzése, modern, NATO-kompatibilis eszközök beszerzése. Leraktuk az alapkövét a magyar hadiiparnak is, de számomra a legfontosabb kérdés mindig az utánpótlás biztosítása volt"

– sorolta a volt honvédelmi miniszter, aki szerint ezeknél is fontosabb, hogy legyenek olyan fiataljaink, akik jó kiállásúak, egészségesek, fizikai és szellemi értelemben is megfelelő felkészítést kaptak.

SimicskóA kadétokat komoly fizikai kihíváskra is felkészítik  Fotó: Hűvösi Csaba

– A kadétprogramban a fiatalok számára sportolási lehetőséget biztosítunk. Sportversenyeinken a diákok hihetetlen akaraterőről tesznek tanúbizonyságot, megtanulnak csapatban dolgozni és közösségben gondolkodni.

A baloldal feleslegesnek tartotta a programot, mondván, hogy katonákra sincs szükség,"

de véleményem szerint ha nem adunk lehetőséget a fiataloknak, hogy kipróbálják magukat, akkor tulajdonképpen hozzájárulunk ahhoz, hogy kizárólag a trendek által erőltetve, a digitális térben kényszerüljenek megélni a mindennapjaikat, ahol kevésbé kommunikálnak egymással a hagyományos értelemben, és kevésbé ismerik meg képességeiket, amelyeket egy sportverseny alkalmával pedig megtapasztalhatnak. A versenyeken és a hétköznapokban, akár önmagukkal megvívott küzdelmeik által a fiatalok legyőzhetik a saját gyengesé­geiket. Ehhez teremtettünk lehetőséget – mondta Simicskó István, aki szerint jó látni, hogy a fiatalok próbára teszik képességeiket a Honvédelmi Sportszövetség rendezvényein.
A kadétok kiváló lőkészséggel rendelkeznek; a Bátrak ligája elnevezésű versenysorozat rendkívül népszerű, az országos döntő egyben az ötvenedik megrendezett ilyen verseny is volt. Általában tíz iskola diákjai mérkőznek meg egymással, amelyek egyik célja a kadétprogram népszerűsítése is. A jövőben folytatni szeretnénk ezeket a vetélkedőket, és keressük az újdonságokat, amelyeket beépíthetünk a sorozatba. Rajtunk múlik, hogy milyen élményeket adunk a fiataloknak

– tette hozzá.

Hazaszeretet nélkül nincs szuverenitás

A Honvédelmi Sportszövetség és a Magyar Honvédség által közösen szervezett táborokban például ejtőernyős-, búvár- vagy elit challenge kihívást kereshetnek maguknak a fiatalok.

Honvédelmi sportközpontokat építünk és működtetünk, jelenleg az országban öt helyszínen. Az elsők között épült meg a balassagyarmati sportközpont, amely a mai napig teljes kihasználtsággal működik. Itt olyan közegben, olyan alkalmakon vehetnek részt a fiata­lok, amelyen a közösségépítést is erősítik, amely mindenkinek jó. Az egyre növekvő érdeklődés jól mutatja, hogy a fiatalok társadalmának jelentős része önszántából ezt az utat választja. Ezért ezt a munkát érdemes folytatni"

SimicskóA fiatalok sportversenyeken bizonyíthatják fizikai és mentális képességeiket Fotó: Honvédelmi Sportszövetség

– szögezte le a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, aki szerint a haza védelmének ügye mindannyiunk közös ügye, és mindenki, aki egy kicsit is hozzá tud tenni ahhoz, hogy nagyobb biztonságban élhessenek Magyarország állampolgárai, az egész nemzet számára hasznos tevékenységet végez.

A fiataljaink hazaszeretete jelenti Magyarország jövőjét. Ha ilyen fiataljaink vannak, akkor tudjuk azt mondani, hogy Magyarország rendelkezik egy olyan karakterrel, amellyel önálló elképzeléseinek megvalósítására is alkalmas, tehát képes kiállni a nemzetállamok megmaradása, a nemzeti szuverenitás védelme mellett"

– fogalmazott Simicskó István, hozzátéve: mivel a globalizáció sok mindent észrevétlenül átalakít, homogenizál, ezért az egyedi nemzeti vonások szerinte mindenképpen értéket jelentenek, amelyek megőrzése utódaink számára a jelen feladata.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!