Simicskó István: A keresztény hit és a hazaszeretet győzelme volt a nándorfehérvári diadal

A keresztény hit és a hazaszeretet győzelme volt a nándorfehérvári diadal, amelynek hatására a déli harangszó is megszólal a keresztény világban - hangsúlyozta a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióvezetője szombaton Szegeden, a XVIII. Nándorfehérvári Emléknapok megnyitóján.

Simicskó István Szegeden

Honvédelmi Sportszövetség elnöke elmondta, a történelmi helyzetek mindig „meghozzák és kitermelik” a magyarság legjavát. Így történt ez

Nándorfehérvárnál is, amikor a magyarok győzelmet arattak az akkori világ legerősebb hadseregével szemben

– tette hozzá Simicskó István.

Simicskó István Szegeden

A korábbi honvédelmi miniszter Ismertette: annak ellenére, hogy a nemzetközi környezet nem volt túl kedvező – „Európa egymással hadakozott”, miközben az iszlám civilizációból érkeztek csapatok százezrével a Balkán térségébe, és veszélyeztették Európát, a keresztény civilizációt -, 1456. július 22-én a magyar hadsereg hetven évre megállította az oszmán törekvéseket.

Nándorfehérvári Emléknapok Szegeden

A magyar királyság volt az akkori keresztény Európa védőbástyája

– húzta alá Simicskó István.

Nándorfehérvári Emléknapok Szegeden

Kiemelte: ha erős királyság van, ha erős államban élhetünk, ha a hitünk erős, a kereszténység megtartó erejét átérezzük, akkor képesek vagyunk ilyen diadalra, ilyen helytállásra.

Nándorfehérvári Emléknapok Szegeden

Azt mondta, minden civilizációnak, amelyet emberek hoztak létre a vallás az alapja. Ha a vallási talapzatot nem erősítik meg a benne élők, akkor előbb-utóbb a hanyatlás útját fogja járni és lejtőre kerül az adott civilizáció - fűzte hozzá.

Nándorfehérvári Emléknapok Szegeden

Ezt érezzük és ezt látjuk most Brüsszel migránspolitikájában, a háború megítélésében és sok minden másban is

– hangoztatta Simicskó István.

Nándorfehérvári Emléknapok Szegeden

Hozzátette: az Európai Unió jelenleg az önfeladás útját járja, azok a vezetők, akik Brüsszelben döntéseket hoznak, nem tudják vagy nem akarják megújítani a kereszténységet.

Simicskó István Szegeden

Az iszlám civilizáció növekvő fázisban van, a kereszténység pedig nem tud megújulni, ezért kellene a józan észnek és a bölcsességnek visszatérnie az európai politikába” – jelentette ki a KDNP frakcióvezetője.

Simicskó István Szegeden

Simicskó István beszédében II. János Pál pápát is idézte, aki úgy fogalmazott, az európai kereszténység akkor tud ismét megújulni, megerősödni, hogy ha mindkét tüdőlebenyével lélegzik: a keleti, ortodox kereszténységgel, és a nyugati kereszténység egyetemességével is.

Simicskó István Szegeden

Az eseményen részt vett az esemény házigazdájaként Mihálffy Béla, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője és Haág Zalán, a KDNP szegedi elnöke, közgyűlési frakcióvezető, valamint Polner Eörs, a Csongrád-Csanád vármegyei közgyűlés alelnöke, a KDNP vármegyei elnöke és Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri különmegbízottja, a KDNP országos elnökségének tagja is.

Nándorfehérvári Emléknapok Szegeden

A szegedi Nándorfehérvári Emléknapokat idén 18. alkalommal rendezték meg. Az esemény több ezer érdeklődöt vonzott a szombati nap folyamán. A programsorozat a legjelentősebb, a nándorfehérvári diadalra emlékező rendezvény Magyarországon, egyben Szeged egyetlen középkori hagyományőrző fesztiválja.

Nándorfehérvári Emléknapok Szegeden

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!