Simicskó István: A kutya emberibbé tesz bennünket

Simicskó István a KDNP frakcióvezetője, a Hungarikum Bizottság tagja szombaton részt vett és beszédet mondott az Apajpusztán megrendezett IV. Josera Kupa CACIT vízi-mezei versenyen, amelyet az Országos Vizslaklub szervezett. Újbuda országgyűlési képviselője üdvözlő szavaiban kiemelte, hogy a kutya továbbra is erős kapcsolatunk a természethez.

Simicskó István a KDNP frakcióvezetője, a Hungarikum bizottság tagja beszédet mond az Apajpusztán megrendezett IV. Josera Kupa CACIT vízi-mezei versenyen (2020.08.29. KDNP fotó)

A versenyt évek óta nagy sikerrel rendezik meg a magyar vadászkutyás társadalom megelégedésére. A szervezők célja a magyar vadászkutyák munka-színvonalának minél magasabbra emelése és a magyar kutyatenyésztés fejlesztése, javítása, valamint a magyar vadászkutyafajták megőrzésének elősegítése. Szeretnék elérni, hogy a magyar kutyafajták és a magyar kutyagazdák egy minőségileg magasabb nívóra jussanak és a kutyanevelés hagyományos alapjait a legújabb technikákkal ötvözve akár nemzetközi élmezőnyben is megállják a helyüket.

Simicskó IstvánSimicskó István a KDNP frakcióvezetője, a Hungarikum Bizottság tagja (balra) az Apajpusztán megrendezett IV. Josera Kupa CACIT vízi-mezei versenyen (2020.08.29. KDNP fotó)

„Soha ne felejtsük el, hogy ez az állat az egyetlen, amely megkapta a canis lupus familiaris elnevezést, vagyis a családhoz tartozó jelzőt.” Ez azt mutatja, hogy a kutya az egyetlen élőlény, amely az ember mellett szolgál immár sok-sok ezer éve, védi, őrzi a portáját, a vagyonát, a nyáját – mondta a képviselő.

Simicskó IstvánSimicskó István a KDNP frakcióvezetője, a Hungarikum bizottság tagja nyilatkozik a sajtónak az Apajpusztán megrendezett IV. Josera Kupa CACIT vízi-mezei versenyen (2020.08.29. KDNP fotó)

Megjegyezte: a legrégebbi vadászó életmódot is közel hozza az emberhez ez az állat, visszavisz minket a természetbe és mindannyiunkat emberibbé tesz. „A kutyával való törődés, képzés, oktatás, foglalkozás, gondoskodás emberibbé tesz bennünket.” Hozzátette: hogy a vadász társadalomban azok, akik kutyával űzik a vadakat, törődnek, együtt dolgoznak a kutyáikkal, egyfajta fair playt visznek a vadászatba. Mindez egy szép kultúra, egy szép hagyomány része, amelyet meg kell őriznünk.

Simicskó IstvánAz Apajpusztán megrendezett IV. Josera Kupa CACIT vízi-mezei verseny (2020.08.29. KDNP fotó)

A verseny kapcsán kiemelte: bízik benne, hogy ez a verseny is egy jó alkalom, hogy mindenki tovább erősíthesse a kapcsolatát a kutyájával, hiszen ezek a próbatételek az együtt munkálkodás gyümölcsei lehetnek. Továbbra is szeressék a kutyáikat! – zárta szavait a politikus.

Simicskó IstvánAz Apajpusztán megrendezett IV. Josera Kupa CACIT vízi-mezei verseny (2020.08.29. KDNP fotó)