Soltész Miklós: boldog Jerzy Popieluszko ma is a hitben való kitartás példája

A mai világ az önzés diadalát akarja elhitetni az emberekkel, boldog Jerzy Popieluszko ezzel szemben ma is a hitben való kitartás példája - hangsúlyozta Soltész Miklós államtitkár pénteken Varsóban, a kommunizmus idején mártírhalált szenvedett lengyel papnak szentelt magyar-lengyel kétnyelvű emléktábla avatásán.

A varsói Kosztka Szent Szaniszló-templomban a Piotr Jarecki varsói segédpüspök által bemutatott lengyel-magyar szentmisét követő emléktábla-avatáson a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte: a Szolidaritás papja, boldog Jerzy Popieluszko a fenyegetések ellenére kiállt a rászorulókért, hazájáért, nemzetéért, majd vállalta a mártírhalált.

Soltész Miklós a Miniszterelnökség államtitkára, a KDNP alelnöke
    
Az egymásért való kiállásra a mai Európában is nagy szükség lenne - hangsúlyozta Soltész Miklós, hozzáfűzve: ennek éppen az ellenkezője történik, előtérbe kerül az önzés. „Nincs szükség hazaszeretetre, a nemzet szeretetére, sokkal inkább a hagyományt akarják rombolni" - jelentette ki, majd folytatta: "Nincs szükség a kereszténységre - hiába van ott Szűz Mária jelképe az Európai Unió tizenkét csillagában -, sokkal inkább egy modern kori keresztényüldözés zajlik".
    
Popieluszko élete mutatja, hogy fel kell vállalni a kitartást, a hitben való megerősödést - húzta alá Soltész. Rámutatott: egyre több magyarországi templomban őrzik Popieluszko atya emlékét és ereklyéit. Említést tett egy Budapesten felállítandó Popieluszko-szobor tervéről is. Kifejtette: az emlékmű több olyan személyiség emléke előtt tisztelegne, akiket térségünkben a totalitarizmusok időszakában a keresztény hitéért üldöztek.
    
A varsói magyar nagykövetség által adományozott, a mártír pap magyarokért való közbenjárását kérő, a templom főoltára közelében elhelyezett emléktábla avatása után Soltész megkoszorúzta a templom kertjében Popieluszko sírját, majd köszöntőt mondott a Jerzy Popieluszko élete és mártírhalála című könyv bemutatóján is. A Molnár Imre történész, diplomata tollából származó kötet magyar és lengyel nyelven jelent meg Orbán Viktor miniszterelnök és Andrzej Duda lengyel elnök előszavával. Lengyel sajtóértesülések szerint kiadója, a Méry Ratio Kiadó több mint 4 ezer példányt adományoz majd az adventi időszakban a magyarországi iskoláknak.
    
Jerzy Popieluszko 1980-tól szoros kapcsolatban állt a Szolidaritás mozgalommal, a hadiállapot 1981-es kihirdetése után nagy tömegeket vonzó, úgynevezett hazafias miséket tartott a Kosztka Szent Szaniszló-templomban. 1984. október 19-én a kommunista titkosszolgálat a 37 éves lelkészt elrabolta és meggyilkolta. 2010. június 6-án avatták boldoggá, jelenleg van folyamatban szentté avatási pere.
    
Varsói látogatásáról Soltész Miklós az MTI-nek nyilatkozva elmondta: találkozott Beata Kempával, a lengyel Miniszterelnöki Hivatal humanitárius segélyprogramokért felelős miniszterével is. Tárgyaltak többek között a visegrádi csoport (V4) országaiban indítandó közös adományvonal-projekt kibővítéséről. Amellett, hogy a humanitárius vonal segítségével a V4 társadalmai egymást támogathatják majd természeti katasztrófák esetében, évente gyűjtést szerveznének itt a rászoruló közel-keleti, illetve afrikai keresztények megsegítésére - tájékoztatott Soltész.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!