Soltész Miklós: Folyamatosan újulnak meg a görögkatolikus óvodák az országban

A kormány támogatásával országszerte tizenhat helyszínen tart vagy fejeződött be a görögkatolikus óvodák felújítása, bővítése, valamint új intézmények építése – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP országgyűlési képviselője a Hajdú-Bihar megyei Nyíradonyban szerdán.

Soltész Miklós a Hajdúdorogi Főegyházmegye felújított és kibővített helyi görögkatolikus óvodájának átadásán elmondta, a több mint 3,3 milliárd forint értékű programban 228 millió forintot fordítottak a nyíradonyi intézmény fejlesztésére.

Az államtitkár megköszönte az egyházmegye dolgozóinak és a szülőknek a munkájukat és a türelmüket, majd hangsúlyozta, szerte az országban terjeszteni kell a keresztény hitet.

Soltész Miklós úgy fogalmazott: terjeszteni kell azokat az értékeket, amelyek alapján gyermekeinket neveljük, ha ezt tesszük, gyermekeink a világ „mindenféle őrületének” ellen tudnak majd állni és értékes felnőttekké válnak, akik a magyar társadalmat is erősítik.

Az óvoda és az iskola védőszentjére, Szent Mihályra kitérve az államtitkár elmondta, az arkangyal egyházban elfoglalt szentsége és tisztelete segítette a 19. század közepétől kezdve a mai napig veszélyben lévő keresztény és katolikus közösséget. Akkor XIII. Leó pápa ismerte fel, hogy a keresztény hit üldözése egyes országokban „állami cél” lehet, ez ellen pedig úgy lehet védekezni, hogy az egyház és annak vezetése megpróbál közelebb kerülni a társadalomhoz, a munkásokhoz, az elesettekhez, a fiatalokhoz, a szociális igazságossághoz – fejtette ki.

Ezzel újra felerősödött a törekvés, hogy a köznevelésben részt vegyenek az egyházak; ez a felismerés XIII. Leó pápa vezetésével óriási eredményre vezetett, mai egyházaink pedig ezt az utat követik Magyarországon is – hangoztatta Soltész Miklós.

Tasó László, a térség fideszes országgyűlési képviselője az ünnepségen arról beszélt, Nyíradonyban jól működnek együtt a történelmi egyházak, egymás mellett állnak oktatási-nevelési intézményeik, „oktatják gyermekeinket és vigyáznak rájuk”.

Az óvodáskor a gyermek személyiségfejlődésnek legfontosabb szakasza, nevelésükhöz ezért fontos minél több óvoda építése a kisebb településeken is – fogalmazott a képviselő.

Az eseményen beszédet mondott Tasó Béla, a város Fidesz-KDNP-s polgármestere, majd a helyi templomban tartott másik ünnepségen Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita nyitotta meg a 2022/23-as egyházi tanévet.

A kormány által indított egyházi óvodafejlesztési program részeként a Hajdúdorogi Főegyházmegye nyolc új óvoda építésére, valamint a meglévő épületek felújítására összesen 2,5 milliárd forint támogatást kapott. Az összegből Budapesten, Szolnokon, Dunakeszin, Szigetszentmiklóson, Makón, Debrecenben, Dunaújvárosban és Nyíradonyban szépültek meg az óvodák az elmúlt időszakban.

A Debrecenhez közeli nyírségi kisvárosban 2018-ban alakított ki két csoportszobás óvodát a főegyházmegye, a növekvő igények miatt indított két másik óvodai csoportot viszont már csak a görögkatolikus iskola épületében tudták elhelyezni. Az óvodaépület 228 millió forint értékű fejlesztése során további két csoportszobát, tornaszobát, kiegészítő helyiségeket és parkolókat építettek, így akár 120 gyermeket is fogadhat az intézmény.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!