Soltész Miklós: Fontos, hogy a nemzetiségek békességben éljenek egymással

A kormány elkötelezett a mellett, hogy a magyarországi nemzetiségek békességben éljenek egymással és a magyarok rajtuk keresztül békességben éljenek e népcsoportok anyanemzeteivel – hangoztatta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke csütörtökön a Baranya megyei Nagykozáron.

Soltész Miklós a horvát és német nemzetiséget érintő helyi fejlesztésekkel kapcsolatos ünnepségen kifejtette: magyarok és nemzetiségiek - bár anyanyelvük, énekeik, őseik mások - kereszténységben, hazában, gondolkodásmódban együtt vannak, és azt üzenik a nagyvilágnak, hogy „bár különbözőek vagyunk, békében szeretnénk és fogunk is élni”.

Hoppál Péter (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője és kormánypárti képviselőjelöltje arról beszélt: a kormány 2010 óta kiemelten kezeli a nemzetiségeket, jelentős összegekkel támogatja önkormányzataik működését, fejlesztéseit, programjait. Jelezte: Nagykozárban hatszorosára emelkedett tíz év alatt a helyi horvát és német helyhatóság támogatása.

A Péccsel szomszédos településen egy tornaszobát adtak át a horvát és német nemzetiségi óvodában, továbbá horvát és német szobát avattak a falu tájházában csütörtökön. Az összesen mintegy ötvenmillió forintos értéket képviselő fejlesztéseket a kormány támogatásával valósították meg.