Soltész Miklós: A gyermek kincs és családban élni jó

Fontos, hogy mindenki számára magától értetődő legyen: a gyermek érték, a gyermek kincs, és családban élni jó – jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke hétfőn Hevesen.

Soltész Miklós a Tündérkert Református Óvoda új épületszárnyának átadási ünnepségén kiemelte, nem szabad annak a korszaknak visszatérnie, amikor sokan feltették a kérdést: miért vállal valaki ezekben a nehéz időkben több gyermeket? Ezért kell megerősíteni a családokat – tette hozzá.

Kitért arra: azokban a kormányzati ciklusokban elvették az egy- és kétgyermekesektől a családi adókedvezményt, a többgyermekesekét pedig megkurtították. Ritkán esik szó arról is, hogy akkoriban egyhavi bért vettek el a pedagógusoktól, és mintegy 1200 óvodapedagógust bocsátottak el, mert bezártak 283 óvodát, zömmel hátrányos helyzetű településeken.

Az államtitkár közölte: voltak időszakok a rendszerváltás óta, amikor értetlenséget szült és hátrányt jelentett több gyermeket nevelni, pedig akik vállalták ezt, azok tudják, a gyermekneveléssel járó számtalan objektív nehézséget felülírják annak örömei és szépségei.

„Az anyagiaktól egyetlen, gyermeket nevelő család sem függetlenítheti magát, de a mindennapokban a szeretet és az odafigyelés még fontosabb, mert ha az megvan, szerényebb körülmények között is lehet boldogan élni” – fogalmazott Soltész Miklós.

Hangsúlyozta:

a polgári kabinet a kormányzásának első pillanatától természetesnek tekinti, hogy ha a nemzetet meg akarja őrizni, akkor meg kell erősítenie a családokat.

Ennek eredménye ma már érzékelhető a gyermekvállalási kedv növekedésében éppúgy, mint a házasságok számának emelkedésében, és a válások, abortuszok számának csökkenésében, valamint a társadalom szemléletében is – mondta.

Az államtitkár szerint

ebben a munkában kiemelt szerepük van az óvodáknak, az egyházakkal való együttműködés pedig a gyermekek lelki tanításában is meghatározó jelentőségű.

Jó helyre került tehát az a mintegy 100 milliárd forintnyi támogatás, amelyet az elmúlt években katolikus és református óvodák fejlesztésére biztosított a kormány, és amelyből országszerte kétszáznál több óvoda épült meg, vagy bővült és újult meg – közölte Soltész Miklós.

Szólt arról is, hogy Hevesen a református intézmény most átadott fejlesztése után hamarosan egy katolikus óvoda építése is elkezdődik. Mindez erősíti a város keresztény közösségét.

A kormány ugyanakkor nemcsak az egyházi óvodák fejlesztését tekinti kiemelt feladatának, hiszen az elmúlt tíz évben összességében 320 milliárd forintot fordított erre a célra, 16 ezer férőhellyel bővítve Magyarországon az óvodai ellátást – jegyezte meg.

Soltész Miklós felidézte: 2010-ben egyik első döntésével megszüntette a polgári kormány az előző, szocialista kabinetnek azt a rendelkezését, „amely szerint az év szeptemberétől az óvodákban be kellett volna vezetni a gender- és LMBTQ-propagandát”.

„Míg maga a helyzet megrázó, ám az eközben felemelő, hogy az Orbán-kormány fel merte vállalni a küzdelmet” – jelentette ki, hozzátéve: bár a normalitás helyre fog állni, a természetellenes, a teremtett világnak ellentmondó ideológiák előbb-utóbb eltűnnek, ám nem mindegy, hogy addig a lelkekben és a gyermekeinkben mekkora pusztítást okoznak.

Szabó Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője, egyben Heves megye 3-as számú, hatvani székhelyű választókerületének kormánypárti képviselőjelöltje köszöntőjében hangsúlyozta: nincs annál nagyobb büszkeség, mint amikor az ember az elődjeitől örökölt értékeket képes gyarapítani, különösen, ha jövőbe mutató elemekkel gazdagítja. A legkiemelkedőbb azonban, ha mindezt a gyermekeinkért tesszük – mondta.

Könnyebb elhanyagolni, bezárni, felszámolni, ám a kormány az építés mellett tette le voksát a rombolással szemben”

– fogalmazott. Hozzátette, jól mutatja ezt Heves és térsége is, ahol az elmúlt időszakban 11 óvodát újítottak vagy újítanak fel, illetve ennyi épült vagy épül napjainkban.

„Életünk első útmutatását a család, a másodikat már az óvoda adja, ezért fontos a most megújult Tündérkert református óvodához hasonló intézmények megbecsülése és támogatása, melyek egész életre szóló útravalót adnak a legkisebbeknek” – húzta alá.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!