Soltész Miklós: A könnyűzene fontos az egyházi zenében

A könnyűzenének helye van az egyházi zenében, és fontos eszköz arra, hogy meg lehessen szólítani a keresztény fiatalokat - mondta Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán Budapesten a Pengető konferencia című rendezvényen.

Soltész Miklós (KDNP), a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára előadást tart a Pengető konferencia című rendezvényen (Budapest, 2020.02.26. KDNP fotó: Váli Miklós)

A hazai keresztény könnyűzenét a középpontba állító minikonferencián Soltész Miklós elmondta: a kormány számos, a témában érintett eseményt támogat, köztük az Ez az a nap! című nagyszabású budapesti rendezvényt és több erdélyi ifjúsági találkozót.

Soltész Miklós
    
Az ilyen alkalmak nagy lehetőséget jelentenek. A felekezeteknek nyitottnak kell lenniük a könnyűzenére, mert ennek segítségével tudják elérni a mai fiatalokat" - szögezte le az államtitkár. Soltész Miklós kitért arra, hogy a könnyűzene nem lehet öncélú, erősítenie és szolgálnia kell tudni a közösségeket.

Bajnai Zsolt
    
Bajnai Zsolt, a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda igazgatója a Pengető konferencia című rendezvényen (Budapest, 2020.02.26. KDNP fotó: Váli Miklós)

László Viktor, az Ez az a nap! főszervezője beszámolt arról, hogy mintegy hetvenezer fiatalt várnak a Kárpát-medencéből július 18-án a rendezvényre, amely a tavaly átadott Puskás Aréna első könnyűzenei eseménye lesz és amely számos Grammy-díjas külföldi előadót fog felvonultatni a keresztény könnyűzene élvonalából. Az Ez az a nap! című, Jézust dicsőítő rendezvénysorozat húsz évvel ezelőtt indult.

Bolyki György
    
Bolyki György, zenész, producer, a Szikra Projekt zsűrijének tagja a Pengető konferencia című rendezvényen (Budapest, 2020.02.26. KDNP fotó: Váli Miklós)

A Vasárnap.hu által szervezett konferencián Bolyki György zenész a keresztény könnyűzenét támogató Szikra Projektről beszélt, amelyen belül képzés (akadémia), szakmai segítségnyújtás (produkció) és díj is működik, utóbbit április 1-jén immár negyedik alkalommal adják át hét kategóriában egy gála keretében.

Vágvölgyi Gergely
    
Vágvölgyi Gergely a Vasárnap.hu főszerkesztője a Pengető konferencia című rendezvényen (Budapest, 2020.02.26. KDNP fotó: Váli Miklós)

Bajnai Zsolt, a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda igazgatója, a Hangszert a kézbe projekt vezetője előadásában megemlítette, hogy a Hangfoglaló Program keretében számos keresztény induló könnyűzenei formáció kapott már támogatást, és olyan keresztény szellemiségű klubok is vannak, amelyek a klubtámogatási alprogram kedvezményezettjei voltak.

Kovács-Pifka ZoltánKovács-Pifka Zoltán a Kovács K. Zoltán Alapítvány kurátora a Pengető konferencia című rendezvényen (Budapest, 2020.02.26. KDNP fotó: Váli Miklós)

Gável AndrásGável András a Pengető konferencia című rendezvényen (Budapest, 2020.02.26. KDNP fotó: Váli Miklós)

Soltész MiklósPengető konferencia (Budapest, 2020.02.26. KDNP fotó: Váli Miklós)