Soltész Miklós: A kormány elkötelezett az őshonos nemzetiségek iránt

Ritter Imre (német nemzetiségi szószóló) arra hívta fel a figyelmet az Országgyűlésben, hogy január 19-én, a magyarországi németek elhurcolásának emléknapján a Petőfi Irodalmi Ügynökség Hajónapló című online műsorában a beszélgetők a németség teljes kiirtásáról „vizionáltak". A műsorban a német közösséget összemosták a náci Németország által elkövetett bűnökkel, sértő és gúnyos megjegyzéseket tettek a magyarországi németekre is - tiltakozott a politikus.

Soltész Miklós (KDNP), a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára
    
Végül elmondta, hogy Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója vasárnap e-mailben kért elnézést a magyarországi németektől a saját és a műsor résztvevőinek nevében.
    
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy 2012 óta január 19-e a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapja. Hozzátette, a térség országaiban sok tízezren pusztultak el és százezreket űztek el hazájukból, azért, mert német származásúak voltak.
    
A politikus teljességgel elfogadhatatlannak nevezte, hogy meggyalázzák az emléküket, gúnyolódjanak rajtuk, az őket ért tragédia súlyát kisebbítsék, vagy kétségbe vonják.
    
A kormány elkötelezett az őshonos nemzetiségek iránt, már megvalósult a nemzetiségek parlamenti képviselete, miközben megsokszorozódott a megmaradásukat biztosító támogatás, ami nyelvük, kultúrájuk identitásuk továbbadását szolgálja - jelentette ki.
    
Beszéde végén az államtitkár hosszas felsorolásba kezdett. Azt mondta, hogy a jobbikos Gyöngyösi Márton listázni akarta a zsidó származású képviselőket, párttársa, Jakab Péter 2012-ben Miskolcon megfenyegette a cigányságot, az akkor szintén jobbikos Kulcsár Gergely 2015-ben meggyalázta a holokauszt áldozatainak Duna partján felállított emlékművet.

Hozzátette, hogy a szocialista Bangóné Borbély Ildikó „itt a parlamentben patkányozta le" az összes Fidesz és KDNP szavazót, a DK-s Niedermüller Péter pedig „rémisztő képződménynek" nevezte a fehér, heteroszexuális férfiakat és nőket.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!