Soltész Miklós: Magyarország elkötelezett a nemzetiségek iránt

Magyarország elkötelezett az országban élő nemzetiségek iránt, ezt mutatja az is, hogy az elmúlt tíz évben hatszorosára emelkedett támogatásuk – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP országgyűlési képviselője csütörtökön Budapesten.

Soltész Miklós a bolgár Kulturális és Oktatási Központ alapkőletételén úgy fogalmazott: a magyar kormány elkötelezett az egymás mellett élő népek, nemzetek mellett és a békesség mellett, és ezeket az értékeket tovább kell vinni, hiszen ezekben a napokban erre nagy szükség van.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP országgyűlési képviselője beszél a magyar és bolgár kormány támogatásával megvalósuló Bolgár Kulturális és Oktatási Központ alapkőletételén a Vágóhíd utcában Bulgária nemzeti ünnepén 2022. március 3-án. MTI/Bruzák Noémi

 

Az államtitkár azt mondta, a magyarországi nemzetiségek között egyedülálló, hogy a bolgárok hosszú távon gondolkodva egy helyen valósítják meg egyházi, oktatási, kulturális és közösségi életüket. Közösségük, bár nem a legnagyobb a magyarországiak közül, összetartása, kultúrája és nyelve őrzése, anyaországi kapcsolatápolása kiemelkedőnek számít - tette hozzá.

Hriszto Polendakov, Bulgária magyarországi nagykövete örömét fejezte ki, hogy az épülő központ alapkövét Bulgária nemzeti ünnepén teszik le, és arról beszélt, ez az épület jól mutatja az itteni bolgárok jövőbeni törekvéseit és szándékait, a felépülő központ egy új kezdetet jelent a bolgár közösségnek Magyarországon.

Muszev Dancso, a magyarországi Bolgár Országos Önkormányzat elnöke arról beszélt, ez a nap mérföldkő a bolgár közösség életében, hiszen az új oktatási és kulturális központtal a következő évszázadokra alkotnak valamit.

Történelmünk következő fejezetét mi fogjuk írni, együtt

 

– fogalmazott, hozzátéve: ez a beruházás a magyar kormány elmúlt és következő tíz évének zászlóshajója és jelképe lesz.

Mint mondta, céljuk, hogy az épület ne csak az itt élő bolgárokat szolgálja, hanem egy európai oktatási, továbbképzési hely is legyen. Az elnök, megköszönve a magyar kormány bizalmát, arról szólt: ezt a bizalmat igyekeznek megőrizni.

A főváros IX. kerületében, a Vágóhíd utca 19. szám alatt, a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Pravoszláv Templom közvetlen szomszédságában megvalósuló épület helyszínét és alapkövét Atanaszij archimandrita, a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház elöljárója áldotta meg. A telekkel szemben, az utca túloldalán a bolgár művelődési ház található.