Soltész Miklós: A mai világban fontos az egyházi iskolák jelenléte

A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Debrecenben, a Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felújított és bővített általános iskolai épületének átadásán vett részt.

Soltész Miklós szerint a magyar nemzet mindig is a kereszténységet, a nemzetet, a hazát és a családot fogja előtérbe helyezni, és ha a tanítók, tanárok a következő időszakban is át tudják adni ezt a gyerekeknek, a magyar nemzettel nem lesz baj.

Élesen bírálta ugyanakkor a nagyhatalmakat, ahogy fogalmazott: nemcsak szomszédos, európai nagyhatalmakra gondolok, hanem tengeren túlira is.

A kereszténydemokrata politikus azt mondta, ha tanulnák az igaz történelmet, máshogy állnának hozzá a kisebb nemzetek életéhez, nem kockáztatnák a kisebb nemzetek függetlenségi és egyéb törekvéseit és az egész világ békéjét sem.

- Ha egyes nagyhatalmak számot vetnének a történelmükkel, és például a gyarmati mivoltukból nem azt a következtetést vonnák le, hogy minket, kisebb nemzeteket kellene oktatniuk, kioktatniuk, állítólag tanítaniuk, a magyar himnuszt kifütyülni, majd utána nem bocsánatot kérni,

ha a történelmi bűneiket nem egy nevetséges térdepléssel oldanák meg, hanem segítenék azokat az országokat, amelyeket kiraboltak évszázadokon keresztül, akkor más lenne a világ

- hangoztatta az államtitkár.

Soltész Miklós a racionalitást is hiányolta a nagyhatalmakkal, illetve Brüsszellel folytatott vitákból, ezért a matematikatanítás erősítését sürgette. Szerinte ugyanis nem tudják kiszámolni, hogy adott esetben egy-egy döntés mögött milyen súlyos következmények vannak, hogyan tudnak elszegényíteni országokat, nemzeteket, akár egy egész földrészt is, Európát is, ha rossz döntéseket hoznak.

Humán és reál együtt, közösség, kereszténység, család és nemzet együtt: ha ezt tudjuk erősíteni az összes iskolánkban, akkor nem lesz baj Magyarországon"

- mondta az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, aki példaértékűnek nevezte azokat az oktatásiintézmény-fejlesztéseket, amelyeket a debrecen-nyíregyházi római katolikus egyházmegyében az utóbbi években megvalósítottak állami vagy városi támogatással, illetve saját forrásból.

Pósán László, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, a Szent József általános iskolában jó kezekbe kerültek a gyerekek. Az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke emlékeztetett arra, hogy

az egész nyugati világ oktatási rendszerének katolikus gyökerei vannak,

ezt a jezsuiták vezették be. Mindez nagyon szilárd alapokon nyugvó rendszer, amelyre lehet építkezni - tette hozzá.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere hozzátette: a város oktatásügye csaknem fél évszázada elválaszthatatlan az egyháztól.

Debreceni katolikus iskolavavató

Népszerűek a katolikus oktatási intézmények is, amelyekbe jelenleg kétezer gyerek jár, de számuk folyamatosan növekszik. Debrecen köznevelési, közoktatási intézményeibe 38 ezer gyerek jár, a 3-18 éves korosztály 25 százaléka pedig egyházi óvodába és iskolába - mondta.

A kibővített és felújított általános iskolában szeptemberben 11 osztályban mintegy 300 tanuló kezdi meg a tanulást - jelezte Bódis Zoltán intézményvezető.

Palánki Ferenc megyés püspök az épület megáldásakor azt mondta: egyházmegyéjükben nem az a cél, hogy minél több intézményt működtessenek, hanem az evangélium hirdetése, ám ennek legjobb színterei ezek az intézmények.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!