Soltész Miklós: Országszerte 50 katolikus óvoda épül, 70 pedig megújul

Magyarországon mintegy 50 katolikus óvoda épül, 70 pedig megújul a katolikus egyház országos óvodafejlesztési programjában a magyar kormány 67 milliárd forint támogatásával - közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Kecskeméten.

Soltész Miklós a megújult és kibővült kecskeméti Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola és Óvoda Bocskai utcai tagintézményének átadóján arról beszélt, hogy a kereszténydemokrata és a fideszes politikai közösség nagy hangsúlyt fektet a családtámogatásra, a családok biztonságára. Kiemelte: a támogató kormányzati és települési politikának, valamint az egyházak és a közösségek együttműködésének köszönhetően ma már sokkal több család vállal egy vagy akár több gyermeket is.

Az államtitkár azt mondta: a mostani V. Budapesti Demográfiai Csúcson több állam vezetője és családpolitikával foglalkozó szakembere megfogalmazta, hogy „irigykedve nézik az elmúlt 10-12 év magyar kormányzati és össztársadalmi lépéseit”.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke (balról a második), Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) polgármester (balra), Engert Jakabné (Fidesz-KDNP) alpolgármester (jobbról a második) és Szabó Ildikó intézményvezető a megújult és kibővült kecskeméti Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola és Óvoda Bocskai utcai tagintézményének átadóján 2023. szeptember 15-én (Fotó: MTI / Bús Csaba)

Soltész Miklós szerint a kormányzati döntések önmagukban azonban keveset érnek, ha „a települések nem támogatják ezeket, illetve az egyházakkal nem sikerül szövetségre lépni a gyermekek nevelése és gondozása, valamint a családok mindennapi életre való felkészítésében”.

Emlékeztetve Orbán Viktor miniszterelnök szavaira, az államtitkár hangsúlyozta: ha a családpolitikai fordulatot jelentő intézkedések nem valósultak volna meg, Magyarországon az elmúlt időszakban 154 ezer gyermekkel kevesebb született volna.  A családpolitikai változások óriási eredményének nevezte, hogy az egyházak és közösségek szerepének is köszönhetően az elmúlt 11-12 év alatt majdnem a felére csökkent az abortuszok száma, annak ellenére, hogy Magyarországon nincs tiltó szabályozás, mint Lengyelországban.

Az épületet és használóit, a nyolc óvodai csoportba járó több mint 190 gyermeket és nevelőit Bábel Balázs, a Kalocsa–Kecskeméti Főegyházmegye érseke áldotta meg, aki arról beszélt, hogy a keresztény értékeket a születéstől kezdve át kell adni a gyermekeknek.

Hangsúlyozta: a pedagógia is azt vallja, hogy egy ember életében a legmeghatározóbb az első öt esztendő, hiszen fontos, hogy milyen környezetben nevelkedik a gyermek, „kap-e elég jóságot a szüleitől és a nevelőitől, amiből aztán a későbbekben erőt meríthet és kapaszkodhat”.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!