Soltész Miklós: Tíz év alatt 272 tanuló kapott nemzetiségi ösztöndíjat

Tíz év alatt 272 tanuló kapta meg a havi 30 ezer forinttal járó nemzetiségi ösztöndíjat – közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP országgyűlési képviselője pénteken Békéscsabán, ahol ezúttal hét diáknak adott át oklevelet.

Soltész Miklós elmondta, a program 2011-ben indult, és mivel arra évről évre egyre nagyobb az igény, tavaly emelték a keretet, így idén összesen 67-en részesülhetnek a támogatásban.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP országgyűlési képviselője beszél a nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjak átadási ünnepségén a békéscsabai Szlovák Gimnázium, Általános Iskola és Kollégiumban 2022. március 4-én. Tíz év alatt 272 tanuló kapta meg a havi 30 ezer forinttal járó nemzetiségi ösztöndíjat. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az államtitkár a békéscsabai Szlovák Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium három diákjának, valamint a gyulai Nicolae Bălcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium négy tanulójának adta át az okleveleket.

Soltész Miklós azt mondta a diákoknak:

az a tudás, amit magyarul, szlovákul vagy románul megtanultok, tőletek el nem vehető.

 

A politikus a közelben zajló háborús események kapcsán szólt arról, hogy Magyarországon békesség van, a nemzetiségek összetartanak, tudnak együtt ünnepelni, a közösségért tenni.

Hozzátette, a kormány több intézkedést hozott, amelyek a megmaradást segítik: a nemzetiségi ösztöndíjak mellett (amelyet középiskolás diákok kaphatnak) felsőoktatási hallgatói ösztöndíjat, valamint pedagógus-ösztöndíjat is adnak.

Soltész Miklós azt mondta, két éve járt a legutóbb a békéscsabai iskolában, azóta csodásan megújult a városban a két evangélikus templom és lenyűgöző lett a Szlovák Tájház. Az iskola fejlesztésére idén is adnak 50 millió forintot, így összesen 160 millióból szépülhet az intézmény – közölte.

Az ösztöndíjak átadása után az államtitkár megtekintette a korábbi kormányzati támogatásból kialakított új iskolai sportpályát. Ígéretet tett arra, hogy ha szükség van további felújításra, a tornaterem bővítésére, a következő négy évben azt is fogják támogatni.

A békéscsabai szlovák iskolában mintegy 50 millió forintból alakították ki az úgynevezett rekortán borítású sportpályát, a felújítás következő ütemében új kiszolgálóépületet, öltözőket, a mindennapos testneveléshez helyet biztosító teret hoznak létre – mondta Pecsenya Edit az oktatási intézmény igazgatója az MTI-nek.

A rendezvényen jelen volt Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, Paulik Antal, az Országgyűlés szlovák nemzetiségi szószólója és Kozma György, az Országos Román Önkormányzat elnöke.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!