Soltész Miklós: Több mint egymilliárd forinttal támogatja a kormány a nemzetiségi iskolákat

Több mint egymilliárd forinttal támogatja a kormány a helyi nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott köznevelési intézményeket. A fejlesztési támogatásokról szóló dokumentumokat a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára adta át az intézmények vezetőinek a Parlamentben csütörtökön.

Soltész Miklós (KDNP), a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára bejelenti a helyi nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott köznevelési intézmények egymilliárd forinttal történő támogatását (Budapest, 2020.02.26. KDNP fotó: Váli Miklós)

Soltész Miklós felidézte: míg 2010-ben 12 nemzetiségi óvoda és iskola volt Magyarországon, addig ma már 91 ilyen intézmény működik, és jelentős részüket helyi nemzetiségi önkormányzatok tartják fenn. Vannak országos önkormányzatok által fenntartottak is, de a jelenlegi támogatással a helyi fenntartásúakat segítik. 60 településről 48 német, szlovák, horvát nemzetiségi fenntartó több mint egymilliárd forintnyi támogatást kapott.

Soltész MiklósBalról jobbra: Hörcsik Richárd  országgyűlési képviselő Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő Zsigó Róbert államtitkár, országgyűlési képviselő, Soltész Miklós államtitkár , Nagy István agrárminiszter (Budapest, 2020.02.26. KDNP fotó: Váli Miklós)

Soltész Miklós úgy fogalmazott a helyi nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott intézményekről és vezetőikről, hogy megőrzik és továbbadják az egyes közösségek kultúráját, ápolják a nemzeti hagyományokat és nyitottak a többi nemzetiség felé.

Soltész MiklósBalról jobbra: Kovács József  országgyűlési képviselő, Hörcsik Richárd  országgyűlési képviselő Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő Zsigó Róbert államtitkár,  országgyűlési képviselő, Soltész Miklós államtitkár , Nagy István agrárminiszter (Budapest, 2020.02.26. KDNP fotó: Váli Miklós)

Van a világban olyan törekvés, hogy mindent összeolvasszanak és egyszínűvé fessenek - jegyezte meg -, de a kormányzat arra törekszik, hogy ez a sok-sok kultúra és szépség megmaradjon.

Aradszki AndrásJobbról balra: Aradszki András országgyűlési képviselő Pánczél Károly országgyűlési képviselő, Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő (Budapest, 2020.02.26. KDNP fotó: Váli Miklós)

Az államtitkár kijelentette azt is, hogy a kormány nemzetiségeket támogató politikája ezután sem változik. Ritter Imre német nemzetiségi szószóló, az Országgyűlés Magyarországi nemzetiségek bizottsága elnöke felidézte: 2017-ben még csak 80 millió forint tudtak kiosztani az intézményeknek, és a nemzetiségipedagógus-program akkor még csak tervezett intézkedés volt. Most viszont már 1 milliárd 86 millió forint a támogatási összeg - emelte ki.

Bencsik JánosBencsik János országgyűlési képviselő, Hadházy Sándor országgyűlési képviselő, Törő Gábor országgyűlési képviselő (Budapest, 2020.02.26. KDNP fotó: Váli Miklós)

Ritter Imre felidézte, hogy a nemzetiségi pedagógusok pótlékát az elmúlt két évben négyszeresére emelték. Ezt korábban azok kaphatták, akik legalább a munkaidejük felében nemzetiségi anyanyelven végeztek oktató-nevelő munkát. Az emelés azt jelenti, hogy egy egyetemi végzettségű nemzetiségi pedagógus havi több mint 81 ezer forint pótlékot kap. A pótlékot kiterjesztették valamennyi nemzetiségi pedagógusra, ők az óraszámuktól függően 10 vagy 25 százalékos nemzetiségi pótlékot kapnak.

Ritter ImreRitter Imre országgyűlési képviselő beszédet mond (Budapest, 2020.02.26. KDNP fotó: Váli Miklós)

Ennek eredményeként idén mintegy négyezren fognak összesen több mint hárommilliárd forinttal több pótlékot, mint 2017-ben - mondta. Bejelentette: szeptembertől az ösztöndíjprogramot kiterjesztik a nemzetiségi tanítóiés tanárképzés mind a hat évfolyamára, tehát valamennyi nemzetiségipedagógus-hallgatóra.

Nemzetiségi szószólókNemzetiségi szószólók (Budapest, 2020.02.26. KDNP fotó: Váli Miklós)

Hozzátette: reményeik szerint 450-500 hallgatóval tudnak szerződést kötni. Az ösztöndíjprogram alapján egy 4,5-es átlagot hozó nappali tagozatos hallgató 75 ezer forint, a kiegészítő képzést végző pedig 40 ezer forint nettó havi ösztöndíjat kaphat. Ritter Imre 2020 és 2021 prioritásának a nemzetiségipedagógus-képzés megreformálását nevezte.

Soltész Miklós Balról jobbra: Kovács József  országgyűlési képviselő, Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő Zsigó Róbert államtitkár,  országgyűlési képviselő, Soltész Miklós államtitkár , Nagy István agrárminiszter (Budapest, 2020.02.26. KDNP fotó: Váli Miklós)

Elfogadhatatlannak és tarthatatlannak mondta, hogy a nemzetiségi képzések nyolcvan százaléka magyar nyelven, nem pedig az adott nemzetiség nyelvén zajlik. Emiatt a következő két hónapban a felsőoktatási államtitkársággal együtt felveszik a kapcsolatot a tíz nemzetiségipedagógus-képző intézménnyel.

Soltész Miklós

El akarják érni, hogy a képzésből csak olyan nemzetiségi pedagógusok kerüljenek ki, akik az adott nemzetiség nyelvét felsőfokon beszélik - közölte.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!