Soltész Miklós: Történelmi felelősségünk megőrizni nemzetiségi értékeinket

Történelmi felelősségünk megőrizni nemzetiségi értékeinket, amelyek azt közvetítik, hogy itt, a Kárpát-medencében békében együtt él 14 nemzetiség – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Gárdonyban.

Soltész Miklós a nemzetiségi ösztöndíjak és a Nemzetiségekért díjak átadási ünnepségén arról beszélt: „békében, örömben és szépségben” élnek együtt ebben a régióban a nemzetiségek, amelyekre ne akarjanak „olyan dolgokat” ráerőltetni, amelyek, mint a múltban is, konfliktusokhoz vezetnek, és kultúránk, táncaink, zenénk, nyelvünk elvesztését eredményezhetik.

Hozzátette, hogy a most átadott díjakat 2020 végén kellett volna kiosztani, de a járvány miatt erre akkor nem volt lehetőség.

„Akkor maradunk meg, ha lesznek példaképek, lesz, aki továbbadja a nemzetiségi kultúrát” – hangsúlyozta az államtitkár.

A kormány tíz éve támogatja a legjobb tanulmányi eredményeket elérő nemzetiségi diákok továbbtanulását. Az eltelt időben kétszáznál is több, nemzetiségi iskolában tanuló fiatal számára biztosították a két éven át folyósított nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjat. Számukra az államtitkárság kétnapos találkozót szervezett, ennek második napján adták át a Nemzetiségekért díjakat.

Nemzetiségekért díjátadás

Az elismerésben emberek és szervezetek részesülhetnek, akik, illetve amelyek a magyarországi nemzetiségek érdekében példaértékű tevékenységet végeznek  a nemzetiségi közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződés területén.

Az idén tizenhatan kapták meg a Nemzetiségekért díjat.