Süli János: Egy utasszállító becsapódását is kibírná a Paks II.

A Paksi Atomerőmű két új blokkjának építkezésének földmunkái 2021 első felében kezdődhetnek meg. Erről a tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter beszélt az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága előtt. Süli János azt mondta:  a magyarországi közlekedés éves szén-dioxid-kibocsátását számottevően meghaladó mértékű, 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátását teszik elkerülhetővé az új paksi blokkok, évente – tudósított a távirati iroda. Egyébként Magyarország erdős területei évente mintegy hatmillió tonna szén-dioxidot képesek elnyelni.

Süli János (KDNP) tárca nélküli miniszter, országgyűlési képviselő

A tárca nélküli miniszter hangsúlyozta: az atomerőművek klímabarát létesítmények, nem bocsátanak ki üvegházhatású gázokat, ugyanakkor az időjárástól függetlenül is biztonságosan termelnek áramot. A reaktort kettős kupolarendszer védi, a létesítmény akár egy utasszállító becsapódását is elviseli. Hozzáfűzte: miközben tavaly decemberben a teljes belföldi megújulós kapacitás mintegy 1200 megawatt volt, a 7105 megawattos villamosenergia-felhasználási csúcshoz a szél- és naperőművek együttesen mindössze 103 megawatt teljesítménnyel tudtak hozzájárulni.

Süli János utalt arra, hogy a beruházást fix áron, 12,5 milliárd euróért valósítja meg az orosz fővállalkozó, a Roszatom. A Paks II. gazdasági életképességét az Európai Unió is megerősítette, hiszen a számításaik szerint az új blokkok élettartamuk alatt éves szinten 7,35 százalékot profitot fognak termelni. Az irányítástechnikai beszerzést német-francia, a turbinasziget megvalósítását pedig amerikai-francia cég nyerte el.7Közölte, hogy június 30-án, ütemterv szerint benyújtották az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) a két új paksi blokkra vonatkozó létesítésiengedély-kérelmet. A hatóságnak a kérelem elbírálására 15 hónap áll rendelkezésére.

A dokumentáció csaknem háromszázezer oldalt tesz ki, és alátámasztja, hogy a Paksra tervezett blokkok minden tekintetben megfelelnek a magyar és európai uniós szabályoknak, biztonsági követelményeknek. Az engedélykérelem is igazolja, hogy az erőmű semmilyen körülmények között nem veszélyezteti a környezetét. A reaktort kettős kupolarendszer védi, a létesítmény akár egy utasszállító becsapódását is elviseli - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy az építkezés földmunkái 2021 első felében kezdődhetnek el.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!