Süli János Nemzeti Energetikáért díjban részesült

Az import sosem lehet annyira megbízható, mint egy hazai energiaforrás - hangsúlyozta Kovács Pál, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár a 20 éve alapított Energiapolitika 2000 Társulat jubileumi rendezvényén hétfőn Budapesten.

Járosi Márton, az Energiapolitika 2000 Társulat elnöke (balra) a Nemzeti Energiáért Lévai András Díjat adományozza Süli Jánosnak (KDNP), a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszternek (jobbra) az Energiapolitika 2000 Társulat 200. jubileumi ülésén a Magyar Tudományos Akadémián 2020. szeptember 21-én. (MTI fotó: Máthé Zoltán)

A következő időszakban az áramfogyasztás növekedésére lehet számítani Magyarországon és a világban, egyebek mellett a népesség, illetve az életszínvonal növekedése miatt - jelezte.
    
Az államtitkár felidézte: a paksi atomerőmű az elmúlt csaknem 40 évben fennakadás nélkül termelt villamos energiát. Nem voltak ellátási válságok, vészforgatókönyvek, csak olcsó, biztos és tiszta áram - fogalmazott.
    
A megújuló energiaforrásokra kitérve Kovács Pál kiemelte: csak olyan energetikai rendszereket lehet működtetni, amelyek egyszerre szolgálják az ellátás biztonságát és a megfizethetó fogyasztói árakat.

Süli JánosJárosi Márton, az Energiapolitika 2000 Társulat elnöke köszöntőt mond a Társulat 200. jubileumi ülésén a Magyar Tudományos Akadémián 2020. szeptember 21-én. (MTI fotó: Máthé Zoltán)
    
Az államtitkár elmondta, a Paks-2 atomerőmű 17 millió tonna szén-dioxid évenkénti kibocsátását előzi majd meg.
    
Járosi Márton, az Energiapolitika 2000 Társulat elnöke elmondta: a 2000-ben alapított szervezet szakmai és közéleti tevékenységet végez a nemzeti elkötelezettségű, környezetbarát energiapolitika kidolgozásának segítéséért, népszerűsítéséért és védelméért, a közjó érdekében.
    
A jubileumi ünnepségen átadták az Energiapolitika 2000 Társulat által alapított Nemzeti Energetikáért díjat öt szakembernek, köztük Süli Jánosnak, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszternek.
    
A rendezvényen bemutatták Járosi Márton Szolgálat című könyvét is.