Süli János a paksi bővítésről beszélt Tusványoson (FRISSÍTVE!)

A „zöld” Magyarország és az energiabiztonság jelenleg csak atomenergiával valósulhat meg, nincs működőképes alternatíva – szögezte le Süli János KDNP-s országgyűlési képviselő, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős miniszter Tusványoson.

Süli János TusványosonSüli János, a KDNP országgyűlési képviselője, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter és Fritsch László elnök-vezérigazgató, Magyar Földgáztároló Zrt. (KDNP Fotó: Gruber Enikő)

A klímavédelmi célkitűzéseket Magyarország is támogatja, de ezeket csak úgy tudja kielégíteni, ha megépíti az atomerőmű két új blokkját – tette hozzá Süli János tárca nélküli miniszter a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor energiabiztonságról szóló csütörtöki pódiumbeszélgetésén.

 A Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős kormánytag rámutatott: Magyarországon az egységnyi áram előállítása ma is 40 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár, mint a klímavédelem élharcosának számító Németországban, amely az EU legnagyobb szénfelhasználója.

Süli János TusványosonSüli János, a KDNP országgyűlési képviselője, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, Fritsch László elnök-vezérigazgató, Magyar Földgáztároló Zrt., Csuday Balázs, a beszélgetés moderátora, nagykövet, ügyvéd, Kóbor György elnök-vezérigazgató, Magyar Villamos Művek Zrt. és Kiss Attila elnök-vezérigazgató, E.On Hungaria Zrt. (KDNP Fotó: Gruber Enikő)

Süli János kifejtette: Európa erőműparkja öregedőben van, és nem biztos, hogy Magyarországnak 10-15 év múlva is lehetősége lesz importból fedezni energiaszükségletének 31 százalékát. Lépéseket kell tehát tenni az energiaellátás biztonsága érdekében. Akkor lehet a lakosságnak és az iparnak a villamosenergiát olcsón biztosítani minden időszakban, ha hosszú távon támaszkodunk az atomenergiára, ugyanakkor az időjárásfüggő megújuló energiaforrások mellett továbbra is szükség lesz „harmadik lábként” – a kiszabályozásukban fontos szerepet játszó – földgázalapú erőművekre is. A megújuló energiaforrások ugyanis időjárásfüggők, és amikor nem állnak rendelkezésre, egyéb módon kell kiszabályozni a rendszert – magyarázta.

Süli János TusványosonSüli János, a KDNP országgyűlési képviselője, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, Fritsch László elnök-vezérigazgató, Magyar Földgáztároló Zrt., Csuday Balázs, a beszélgetés moderátora, nagykövet, ügyvéd, Kóbor György elnök-vezérigazgató, Magyar Villamos Művek Zrt. és Kiss Attila elnök-vezérigazgató, E.On Hungaria Zrt. (KDNP Fotó: Gruber Enikő)

Rámutatott: az atomerőművek leállítását szorgalmazó Németország kettős - a hagyományos és megújuló forrásokra azonos arányban támaszkodó - energiarendszert épített ki, amely kilowattóránként közel százforintos áron tudta csak biztosítani a német lakosság számára a villamosenergiát. Ehhez képest a magyar fogyasztók 38 forintos egységárat fizetnek, miközben Magyarország már most teljesíti a vállalt klímavédelmi célokat – mondta a tárca nélküli miniszter.

Süli János TusványosonSüli János, a KDNP országgyűlési képviselője, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, Fritsch László elnök-vezérigazgató, Magyar Földgáztároló Zrt., Csuday Balázs, a beszélgetés moderátora, nagykövet, ügyvéd, Kóbor György elnök-vezérigazgató, Magyar Villamos Művek Zrt. (KDNP Fotó: Gruber Enikő)

Fritsch László, a Magyar Földgáztároló Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint az Európai Unió dekarbonizációs céljai több sebből véreznek. Úgy értékelte: nagyon ambiciózusok az Európai Bizottság elnökévé választott van der Leyen asszony tervei, de szerinte „fűnyíró elv” alapján ezt a problémát nem lehet kezelni, hanem figyelembe kell venni a tagországok adottságait. Rámutatott: Magyarországnak azokat az energiahordozókat kell használnia, amelyek rendelkezésre állnak. Úgy vélte: 2030-ig, 2040-ig a gáznak növekvő szerepe lesz, irreális elképzelés 2050-ig kivezetni a gázt az energiamixből.

Süli János Tusványoson

Kiss Attila, az E.on Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a csoport az intelligens elosztóhálózatokra és az új energiaértékesítési ügyfélhálózatokra összpontosít. Az a cél, hogy jelentős mennyiségű megújuló energiát csatlakoztassanak be a hálózatba az ellátásbiztonság veszélyeztetése nélkül.

Kóbor György, a Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója nehezményezte, hogy a széndioxid-mentességre vonatkozó célkitűzéseket a zöldek politikai célokra próbálják kisajátítani. Elmondta, Brüsszelben most már olyan nézetekkel szembesült, hogy „aki nem zöld, az klímanáci”, holott a nukleáris energia széndioxid-kibocsátási „lábnyoma” egy szinten van a zöld termeléssel. Szerinte a 2030-ra, 2050-re kitűzött klímacélok elérése lehetetlen nukleáris energia nélkül.